fbpx

header

Dve premijere predstava pozorišta KPGT

kpgt-premijere-predstave-2022

Krajem maja meseca nas očekuju dve premijere, dve predstave pozorišta KPGT „Don Huan“ i „Germanija, smrt u Berlinu“.

 

U nedelju, 29. maja, publika će moći premijerno da pogleda predstavu „Don Huan“ koja je rađena po knjizi Petera Handkea.

 

Ovo je sedmi naslov Petera Handkea koji se za dvadeset pet godina postavlja na scenu KPGT.

 

Krajem oktobra u restoran u ruševinama manastira Port Rojal de Šan, malo izvan Pariza, otprilike tamo gde Handke u stvarnom životu skuplja gljive i šumske bobice iza svoje kuće, stiže Don Huan bežeći od nekih ljutih motociklista. Njegova priča je dvojici kuvara o poslednjih sedam dana. Od svadbe u Tbilisiju prošlog ponedeljka, preko lepotice koja ga je čudno pogledala u Damasku sutradan. Zatim i one tri flamenko igračice u Seuti u Maroku u sredu, pa o članici KUD-a iz Guče u četvrtak. Tu je i priča o veštici Anitri iz fjorda u Bergenu u petak, zaključno sa Moldavkom iz izloga pored kanala u Amsterdamu u subotu.

 

Don Huan „njim samim“, supa od luka, francusko vino i monahinje, Žan Rasin, Jensenisti vs Jezuiti i Blez Paskal, Fedra i incest, sve u svemu: Peter Handke ili Seviljski zavodnik Molijera i Tirsa de Moline, nepravedno oklevetan za nepočinstva prema ženama, moralu i „političkoj korektnosti“… Ovaj roman nije napisan u odbranu Don Huana – napisan je kao samoodbrana „među javom i med’ snom“.

 

Zatim, za 30. maj je zakazana premijera predstave „Germanija, smrt u Berlinu“. Predstava je rađena prema romanu Hajnera Milera.

 

Hajner Miler, istočnonemački autor, bio je istaknuti nemački naslednik Bertholta Brehta na kraju dvadesetog veka. Knjiga po kojoj je rađena predstava je zbirka eseja, priča i intervjua koje je vodila Silver Lotringer. Miler ovde razmatra zakone istorije sa stanovišta nekoga ko se nalazi na Berlinskom zidu. Miler je zid video i kao represiju i kao zaštitu svojih sunarodnika od neizbežnog trijumfa kapitalizma. Njegov rad dočarava duhovitost i kompaktnost Brehta, sa dodatnom psihotropnom dimenzijom. Progonjen Drugim svetskim ratom, Miler je bio vodeća ličnost u evropskoj savremenoj književnosti. Njegovo pisanje anticipira budućnost izvan bipolarnosti politike dvadesetog veka.

 

Interesantna je njegova analiza razdvajanja stvarnog života i rada u kapitalističkim zemljama i stepena do kojeg je Istočna Nemačka slaba u poređenju sa Zapadom. Sve to je, pre svega, u pogledu kategorija koje Istok odbacuje.

 

Karte za obe premijere se mogu kupiti onlajn i u pozorištu po ceni od 1.000 dinara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište