fbpx

header

Dva termina za predstavu „Ričard III“ u KPGT

predstava-Ričard-III-kpgt-2022

Predstava rađena po delu Viljema Šekspira „Ričard III“ odigraće se u dva termina u pozorištu KPGT.

 

„Tragedija kralja Ričarda III“ Vilijama Šekspira, napisana je 1958. godine. Prikazuje kratku vladavinu Ričarda, vojvode od Glostera, kasnije engleskog kralja. Ova drama zajedno sa tri dela „Henija IV“ čine prvu Šekspirovu trilogiju, a nakon „Hamleta“ najduže je Šekspirovo delo.

 

Nakon što je napokon zavladao miran period između porodica Lankaster i Jork, posle dugogodišnjeg „Rata ruža“, mlađi brat kralja Edvarda IV razmišlja o tome kako da se dokopa vlasti.

 

Svojim spletkama, pronicljivošću i dovitljivim umom, bogatim fatalističkim idejama i ubrzanim izvršenjem istih, Ričard se postepeno rešava svih ljudi koji mu stoje na putu ka Engleskoj kruni. Međutim, tiranin Ričard doživljava svoj kraj u bici sa Ričmondom kod Bosvorta. Izgubio je svoj život, a na presto dolazi Ričmond, budući kralj Henri VII.

 

– Ričard III je pali anđeo koji za svoje iskupljenje mora da kazni celokupno zlo sveta. Grbu na njegovim leđima prekriva crni plašt, crni i blještavi, države i istorije. Koturne na njegovim hromim nogama najavljuju tragediju i ispunjenje sudbine. Konj na kraju njegovog puta krilat je i vodi ga slobodan čovek. Ričmond je beli anđeo koji će dobiti u nasledstvo plašt. Siroti pobednici – rekao je o delu Ljubiša Ristić.

 

U predstavi Ričarda glume Luka Pavlović i Uroš Novović, Ričmonda – Uroš Novović/ Luka Pavlović, Edvard a– Đorđe Galić/Eldar Zubčević, Bakingema – Stefan Milivojević, Marko Topolovački, Klarensa – Milan Pelivanović , Eldar Zubčević, Tirela – Luka Potparić, Jovan Jevtić.

 

Predstava „Ričard III“ igra se 14. i 20. jula sa početkom u 21 čas.

 

Ulaznice sa popustom se mogu kupiti na blagajni KPGT-a neposredno pred početak predstave. Informacije i rezervacije možete dobiti na telefon 066 977 31 29.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište