fbpx

header

Dunja Jocić dobitnica nagrade „Dimitrije Parlić“ za predstavu Izgubljeni pejzaži

Dunja Jocić

Nagrada Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju za sezone 2020/21 i 2021/22, pripala je predstavi Izgubljeni pejzaži koreografkinje Dunje Jocić, u produkciji Bitef teatra  i izvođenju Bitef dens kompanije.

 

Danas počinje 28. Festival autorskog filma

Nagradu Dimitrije Parlić, najprestižnije priznanje u oblasti umetničke igre, dodeljuje UBUS, Udruženje baletskih umetnika Srbije, a članovi žirija bili su: Sonja Vukićević, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreografkinja, Svetlana Đurović, koreografkinja, Andrea Kulešević, prvakinja Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Milica Pisić, igračica savremene igre i Miloš Kecman, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

Obrazloženje žirija:

 

“Uz veoma promišljen, suptilan, i precizan koreografski rukopis, ovaj rad odlikuje i izvanredan video dizajn koji odmereno komunicira sa koreografskom postavkom, ne remeteći njenu ravnotežu i dajući celom delu posebnu vizuelnu dramaturgiju i lepotu”.

 

Dunja Jocić

foto Jelena Jankovic

U predstavi Bitef teatra Izgubljeni pejzaži igrali su: Miloš Isailović, Ana Ignjatović-Zagorac, Marija Bergam, Branko Cvejić, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Milica Bajčetić i Mila Lukić.

 

Ko je Dunja Jocić?

 

Dunja Jocić je srpsko-holandska koreografkinja rođena u Beogradu 1978. Karijeru je započela kao ritmička gimnastičarka, bila je vice-šampion države i članica olimpijskog tima SFRJ. Diplomirala je na Roterdamskoj plesnoj akademiji u Holandiji.

 

Bavi se plesom i koreografijom. Plesala je kod etabliranih koreografa i reditelja, sa mnogim poznatim plesnim trupama širom sveta (Ballet du Nord / Francuska, Peter Greeneway / Velika Britanija, Saskia Bodekke, Emio Greco / PC, Hans Van Manen, Club Guy and Roni / Holandija).

 

Nominovana je za prestižnu nagradu Golden Swan (za izvedbu predstave Midnight rising /Club Guy and Roni, Holandija 2013.) Karijeru kao koreograf-reditelj započinje godine 2007. sa plesnom predstavom No Flowers please, sa kojom osvaja skoro sve nagrade na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu.

 

Takođe, Dunja Jocić uporedo kreira koreografije za različite medije, kako za pozorište tako i za film. Njen prvi plesni film Mirroring je nagrađen kao najbolji plesni film na festivalu Jumping Frames u Hong Kongu, a nagrađen je na josš nekoliko festivala u Španiji, Holandiji i u SAD.

 

Njen drugi film Bird je premijerno prikazan na Holland film festivalu i bio je u najužoj konkurenciji za nagradu Golden calf.  Film Bird je nagrađen u Amsterdamu na festivalu CineDance public award 2016.

 

Dunja Jocić je koreografisala multimedijalni komad La mode sa Spellbound contemporary ballet iz Rima. Ovaj komad je prikazan povodom otvaranja Taichung Metropolitan Opera House na Tajvanu, a scenografiju za ovaj komad radio je čuveni japanski arhitekta Toyo Ito.

 

Dunja Jocić je u Holandiji koreografisala dve opere.

  1. dobija nagradu BNDG Bank prize za izuzetan talenat.
  2. dobija nagradu za izuzetan koreografski talenat na Holandskim danima savremenog plesa, najprestižnijeg holandskog plesnog festivala.
  3. dobija nagradu na Beogradskom festivalu igre.

 

Sa Bitef dens kompanijom sarađivala je na predstavama Poslednji čovek na zemlji, Mirisi cimeta, Soneti i Alfa bojsi. Njene koreografije se sa uspehom igraju na mnogim prestižnim festivalima širom sveta.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište