fbpx

header

Don Kihot u Narodnom pozorištu

Kada je 1605. godine Migel de Servantes pisao svoje čuveno delo, nikako se nije nadao da će ono vremenom postati antologijsko, ali i inspiracija za mnoge umetničke projekte.

 

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u utorak 7.decembra, biće izveden balet Ludviga Minkusa „Don Kihot“ u koreografiji Vladimira Vasiljeva, a jedna od važnih izmena je pojavljivanje soliste Hoze Iglesijasa po prvi put.

 

Balet ‘Don Kihot’ je prvi put izveden 14. decembra 1869. Godine. Ovaj uspeh kompozitoru i prevashodno violinisti Ludvigu Minkusu je doneo status glavnog kompozitora Ruskog carskog baleta. Ono po čemu je bio prepoznatljiv jeste uspešna sinergija svih elemenata baleta: pokreti, muzika i reakcije publike na tako nežno umetničko delo.

 

U spektaklu koji traje nešto duže od 2 časa, tu čast da Beogradu predstavi „Don Kihota“ ima Narodno pozorište, ali ovoga puta u nešto izmenjenom sastavu. Solista baleta Hoze Iglesias prvi put pojaviće se u ulozi Bazila, a Bojana Žegarac Knežević biće u ulozi Kitri.

 

Nastupaju i solisti Dušanka Đorđević (Merecedes), Karlos Alvarado (premijerno u roli Toreadora), Ada Raspor i Margarita Čeromuhina su Kitrine drugarice, Božin Pavlovski (Don Kihot), Miloš Kecman (Sančo Pansa), LJiljana Velimirov (Kraljica Drijada).

 

U baletu „Don Kihot“ učestvuje celokupni ansmbl baleta i solisti. Kostimograf je Olga Mrđenović, scenograf Boris Maksimović. Premijera je bila 2007. godine.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište