fbpx

header

Dijana Milošević dobila nagradu u Portugaliji

Dijana Milošević

Beogradska rediteljka Dijana Milošević dobila je specijalno priznanje žirija prestižne evropske Nagrade za podizanje svesti o kulturnom nasleđu „Helena Vaz de Silva“.

 

Žiri je doneo odluku da se Specijalno priznanje dodeli Dijani Milošević, rediteljki, profesorki i umetnici iz Srbije, u znak priznanja za njenu ključnu ulogu u odbrani evropske kulture i vrednosti.

 

-U samoj osnovi umetničkih i naučnih istraživanja Dijane Milošević uvek je bio značaj kulture kao kontinuuma, sa akcentom na multikulturalnom nasleđu koje je u osnovi naših društava. Dijana Milošević je kroz mnoga svoja dela oživela zaboravljene i neispričane priče koje nas spajaju dok slavimo naše različitosti. Dok preispitujemo svoju percepciju, naše navike i našu prošlost, možemo razumeti sadašnjost, tako da možemo da promenimo budućnost – stoji u obrazloženju žirija pomenute nagrade.

 

Glavna nagrada za 2022. godinu dodeljena je Oksani Liniv, poznatoj dirigentkinji iz Ukrajine, jer, kako je žiri obrazložio, ona kroz muziku komunicira i uzdiže evropsku kulturu i vrednosti široj javnosti, posebno mlađoj generaciji.

 

Evropska nagrada za podizanje javne svesti o kulturnom nasleđu nosi naziv po Heleni Vaz da Silvi (1939-2002), portugalskoj novinarki, književnici, kulturnoj aktivistkinji i političarki, u znak sećanja i priznanja za njen izuzetan doprinos promociji kulturnog nasleđa i evropskih ideala.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište