fbpx

header

Bitef festival donosi nove dve predstave sa snažnom porukom

Bitef-festival-2022

Ovogodišnji Bitef festival, 56. po redu, biće održan od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Mi – junaci rada svog“. Glavni program festivala donosi predstave iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Velike Britanije, kao i dve predstave iz Srbije.

 

Upravo su ove domaće produkcije, hrabre u pogledu tema kojima se bave. Originalne su u pogledu iskoraka iz okvira formata.

 

– Bitef je smatrao da, naročito u kontekstu ovogodišnje teme, nije odgovorno da se budžetska sredstva troše samo na dovođenje kvalitetnih inostranih produkcija. Potrebno je nešto uraditi i za domaću pozorišnu scenu, posebno za onaj deo scene koji nazivamo nezavisnom. Ona je kod nas najgore prošla tokom pandemije, za razliku od drugih zemalja gde je nezavisni sektor dodatno bio zaštićen – izjavio je umetnički direktor festivala Ivan Medenica.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bitef festival (@bitef_festival)

 

Jedna od njih je „Dr Auslender (Made for Germany)“, čiji sam naziv ukazuje na glavnu, vrlo aktuelnu temu projekta reditelja Bojana Đorđeva. Tema je masovno iseljavanje srpskih lekara i drugih zdravstvenih radnika u Nemačku zarad boljih uslova života i rada. Reditelj predstave obratio se novinarima upravo u Amfiteatru za anatomiju Medicinskog fakulteta. To je mesto gde će u okviru ovogodišnjeg Bitefa ova predstava biti igrana, a gde se upravo stvaraju, „za Nemačku“, doktori (auslenderi).

 

– Centralni deo predstave čine njihove ispovesti, dileme, odluke, razlozi zbog kojih su otišli ili zbog kojih se vraćaju – kazao je Đorđev.

 

On je objasnio da je za potrebe predstave intervjuisano trinaest zdravstvenih radnika i radnica, različitih profila i stepena obrazovanja. Dramaturšku obradu dokumenata napisale Tanja Šljivar i Mina Milošević. U predstavi igraju Dragana Varagić, Željko Maksimović, Aleksandar Đinđić i Olivera Guconić.

 

– Zašto baš lekari? U poslednjih pet, šest godina čuli smo za niz ovakvih slučajeva u bliskom okruženju, mnogi se spremaju ili su već otišli na taj put, nemački se uči masovno. Osim toga, ono što je, meni bilo važno jeste to što lekari i medicinski radnici čine veliki broj pozorišne publike kod nas. Zato je i ta veza simbolična – dodao je Đorđev.

 

Iza predstave „Dr Auslender (Made for Germany)“ koprodukcijski stoje Bitef i Jugoslovensko dramsko pozorište, uz veliku podršku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Novinari su imali i ekskluzivnu priliku da zavire i u Muzej anatomije, koji služi studentima medicine za usavršavanje. Kroz zanimljivu postavku muzeja, ali i niz priča i anegdota iz sto godina duge istorije fakulteta, prisutne je proveo prof. dr Milan Milisavljević.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bitef festival (@bitef_festival)

 

Šetnja je potom nastavljena do Centra za kulturnu dekontaminaciju. Druženje je proteklo u znaku predstave „Svet bez žena“ koja je autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević. U godini kada su teme festivala nemanje uslova za rad, gubitak posla i sl., ova predstava preispituje zastupljenost i, uopšteno, položaj žena u domaćem pozorištu.

 

– Kako se Olga i ja bavimo pozicijom žena. Gledale smo prvo kolika je, u kvantitativnom smislu, zastupljenost žena u srpskom teatru. Potom smo krenule u malo istraživanje, sa posebnim akcentom na prisustvo žena na rukovodećim pozicijama i pozicijama moći. Pokazalo se da je, čak i danas, drastično manja zastupljenost žena. Posebno na mestima gde se nalaze veće količine novca – kazala je Pelević.

 

Njihovo dalje istraživanje imalo je u fokusu i način na koji se žene tretiraju u pozorišnim procesima. Dodatni deo istraživanja trebalo bi da pokrene debatu i utiče na postojeće regulative i kulturne politike u zemlji. Zbog toga je, sasvim prikladno, ova predstava nastala u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju.

 

Bitef-festival-2022

Foto: Jakov Simović

 

 

– Nas zanimaju izrazito projekti koji prosto nisu izvodivi ili ih pak ne žele na drugom mestu. Posebno nas zanima da ova predstava doprinese kulturno-političkom – izjavila je pozorišna rediteljka Ana Miljanić u ime CZKD-a.

 

Nakon razgovora, novinari su imali priliku da, uz vođenje kustosa Dejana Vasića, obiđu upravo otvorenu izložbu „Ovo nije mural“. Izložba hrabro otvara pitanje dometa i ograničenja murala, sa akcentom na njihovu kapitalizaciju za različite političke narative.

 

Obe predstave imaće tri izvedbe na 56. Bitef festivalu, od 27. do 29. septembra.

 

Predstavu „Dr Auslender (Made for Germany)“ publika će u Amfiteatru za anatomiju Medicinskog fakulteta moći da pogleda od 19 časova. Predstava „Svet bez žena“ će se izvoditi u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 21 čas.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište