fbpx

header

Beogradsko dramsko pozorište slavi 75. rođendan

Beogradsko-dramsko-pozorište-karte-osam-premijera2022

Beogradsko dramsko pozorište u nedelju, 20. februara od 12 časova u svom foajeu proslaviće 75. rođendan.

 

Slavlju će prisustvovati glumci Andrija Кuzmanović, Milena Zupančič, Vesna Čipčić, Veljko Mićunović… Ovim umetnicima pridružiće se i celokupna ekipa predstave „Tiho teče Misisipi“ – Branka Кatić, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić, Dunja Jovanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Vladimir Tabašević, kao i ostali članovi umetničkog ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

 

Posle zvaničnog dela biće upriličen koktel u klubu BDP-a.

 

Svaka godišnjica ove kulturne ustanove osvežava sećanje na samo osnivanje i podizanje pozorišta. Sve je počelo 1947. godine pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava “Mladost otaca”, u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20.februara 1948. godine. Pozorište je pedesetih godina prošlog veka imalo na umu političke momente razvoja savremene umetnosti. Tada je bilo potrebno pronaći alternativu akademizmu i konzervativizmu koji su negovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji.Novo pozorište je pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama, te je ohrabrivalo prevode savremenog dramskog repertoara ali i uspostavljalo novi pozorišni jezik. Beogradsko dramsko pozorište, najstarije gradsko pozorište, postalo je primer modernog teatra, uživalo je veliku ljubav publike i finansijsku podršku države.

 

Posle „zlatnog doba“, koje su obeležile predstave nastale po tekstovima savremene američke i evropske dramaturgije, pozorište je prolazilo kroz krize, obogaćene povremenim uspesima ali je i zalazilo put stranputica, katkad bivalo dezorijentisano u odnosu na epohu, pa i na svoje primarne ciljeve.

 

Danas, Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omogući autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar. Uvećani broj produkcija i česta gostovanja omogućavaju da scenska izvođenja novih drama budu širokodostupna publici. Bilo je godina kada su izvođene samo dve predstave nedeljno, bilo je i pozorišnih sezona kada je Teatar izveo tek jednu jedinu premijeru. Danas, predstave se izvode na dve scene, sedam dana nedeljno, a ansambli redovno gostuju po Srbiji i u inostranstvu.

 

Prva predstva izvedena u bilo kom teatru ostaje zanavek upamćena, pa je to slučaj i sa BDP, a reč je o već pomenutom komadu M. Gorbatova “Mladost otaca”. Bilo je to februara davne 1947. godine. Tada ovo pozorište nije imalo svoju scenu, a bilo je to vreme snažnog uticaja Sovjetskog Saveza pa ne čudi što je prva predstava izvedena po delu ruskog pisca. Tom prilikom u BDP formiran je sjajan umetnički ansambl koji su činili Sima Janićijević, Tatjana Lukjanova, Predrag Tasovac, Milan Puzič, Branka Pantelić i Dobrila Kostić. Probe predstave “Mladost otaca” u režiji Petra S. Petrovića održavala su se u Domu kulture, a nakon probe glumci su išli na dobrovoljni rad zidanja zgrada na Crvenom krstu, na Trgu Save Kovačevića.

 

Pošto početkom te 1948. godine BDP nije imalo svoju zgradu, prva predstava “Mladost otaca” igrala se u Narodnom pozorištu.

 

Iste godine Narodni odbor grada Beograda, na predlog Odeljenja za kulturu i umetnost 21. oktobra donosi rešenje o osnivanju Gradskog pozorišta. Prvi direktor bio je Obrad Nedović, a ansambl pozorišta činio je 29 glumaca.

 

Scena na Crvenom krstu zvanično je otvorena 20. marta predstavom “Sumnjivo lice” B. Nušića u režiji Salka Repka.

 

Na sceni BDP-a igralo je na desetine poznatih glumaca, a među najvećim imenima su Svetlana Bojković, Lane Gutović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Dragan Nikolić, Ljuba Tadić i Bora Todorović. Tu je naravno i Velimir Bata Živojinović, koji je od 1955. godine na sceni ovog teatra igrao čitavu deceniju, a počeo je sa ulogom Lesi u predstavi “Mačka na usijanom limenom krovu”. Osim u BDP Bata Živojinović nije igrao u drugim pozorištima.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište