fbpx

header

Angažman Fest u Beogradu: Predstave o važnim temama koji su kreirali mladi

Treće izdanje “Angažman festa” festivala edukativnog teatra za decu i mlade pod sloganom “progovori hrabro” održaće se na tri lokacije u Beogradu od 4. do 8. Decembra. Predstave edukativnog karaktera održaće se u Malom pozorištu “Duško Radović” i Domu omladine u Beogradu, a postavlja se glavno pitanje: koliko dobro poznajete ljude oko sebe?

u Srbiji, svaka peta žena doživi pokušaj silovanja tokom života, a svaka treća je bila žrtva fizičkog nasilja. među mladima između 18 i 26 godina, svaka četvrta osoba ima problem sa kockanjem, a skoro svaki četvrti mladi čovek je imao iskustvo sa drogom. svaka peta starija osoba je žrtva porodičnog nasilja. svaka peta osoba u nekom periodu života suočena je sa nekim mentalnim problemima.

Ko sve u našim najbližim krugovima ima problem za koji ni ne znamo?

Žrtve ovakvih i drugih problema često ćute, u strahu od nerazumevanja, osude ili podsmeha. rešenje svakog problema počinje njegovim prepoznavanjem, i zato je važno ohrabrenje da se o takvim problemima – PROGOVORI HRABRO.
Kao odgovor na gorepomenute teme ove godine na program “Angažman festa” našlo se pet predstava, koje su kreirali mladi za svoje vršnjake.

PREDSTAVE NA REPERTOARU “ Angažman festa”:

4.12. u Malom pozorištu “Duško RadovićW” održaće se predstava “Kavez”, sa početkom u 20 časova.
Kavez“ je predstava rađena po motivima romana Danijela Kiza “Cveće za Aldžernona“.

Priča prati Čarlija Gordona, prvog čoveka kome je inteligencija hirurški povećana. Rođen sa izrazito niskim koeficijentom inteligencije, izabran je kao savršen kandidat za eksperimentalni hirurški zahvat.

Predstava “Kavez” govori o nama, danas i ovde. Ona govori o borbi jedne osobe, koju je društvo odbacilo, da bude voljena i prihvaćena. Pored toga što je inteligencija Čarliju Gordonu donela sposobnost da razume svet oko sebe, ona ga je upoznala sa svom surovošću društva.

Kroz pogled uplašenog Čarlija koga vršnjaci malteritraju, roditelji, u želji da on napreduje, forsiraju do neizdrživih granica ili koga društvo gura u kavez poput zamorčeta, gledamo sebe u ogledalu i pitamo se zašto smo svi mi, kao činioci jednog društva, slepi na potrebe osoba sa smetnjama u razvoju? Čarli Gordon bi sve dao da bude voljen. On želi da bude pametniji kako bi bio prihvaćen. Sa uverenjem da svako zaslužuje da voli i bude voljen, glavni junak predstave, u pokušaju da razume šta je to ljubav, udara u zidove kaveza i publiku uvlači u vrtlog emocija iz koga ne možete da izađete a da se ne zapitate „Kako bi bilo da sam ja taj Čarli Gordon“?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANGAŽMAN FEST (@angazmanfest)

5. decembra u Domu omladine u Beogradu održaće se predstava “Kralj Ibi” sa početkom u 20 časova, koju izvode mladi glumci iz Kruševca, iz trupe “Kulturociklin”.

 

Kao jednu od značajnih tema mladi su izdvojili uticaj interneta, društvenih mreža i medija u oblikovanju stavova. Produbljujući njihova razmišljanja potrebom razvijanja medijske pismenosti, koja je u temelju intelektualne slobode i kritičkog sagledavanja društvenih fenomena, odlučili su se za novo čitanje drame “Kralj Ibi”.
Kakva slika sveta nam se nudi sa crnog ogledala? Koliko smo postali zavisni od medijskog kao novog vladara naših života? Kakav je kulturni prostor kojim smo okruženi? Ima li ga uopšte? Najzad, koliko je ibijevskog u svakom od nas i koje su dugoročne posledice takvih postupaka?

 

6.12. mladi glumci iz Pozorišta “Dadov” u Domu omladine Beograda u 20 časova, koji će na njihov način predstaviti “Životinjsku farmu” Džorža Orvela.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANGAŽMAN FEST (@angazmanfest)

7. decembra u Domu omladine Beograda održaće se predstava Studio centra “Je l imaš gram “, čija je premijera bila na prošlogodišnjem festivalu u online formatu!

 

Predstava je rađena po motivima knjige „Dnevnik jedne narkomanke“.

U XXI veku psihoaktivne supstance su sastavni deo urbanog i euforičnog života kome mladi teže. Drogu možemo naći na svakoj žurci, ispred svake škole, i kao takva ona nikad nije bila opasnija. Oduvek smo pričali o štetnosti psihoaktivnih supstanci, međutim droga na prvi pogled više nije prljava i mračna, ona sada ima sjajno i primamljivo lice, zavijeno u šareni omot kome mladi sve teže odolevaju.

 

Ona je u početku sjajna i eufuročna – usamljenima pruža utehu, stidljivima samopouzdanje, a svima na kraju puta donosi potpuno psihofizičko razaranje i smrt. Priča o devojci Alisi koja se upoznaje sa drogom je priča koja je smeštena ovde i sada. To nija priča samo o narkoticima, priča o Alisi i njenom životu je priča o načinu života mladih danas. Od žurke do žurke, od pijanstva do pijanstva, od eksera do eksera, od seksa do seksa – Alisa i njeni prijatelji u vrtlogu brzog života, pokušavaju da budu prihvaćeni i voljeni, a u tome gube sebe i odaju se porocima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANGAŽMAN FEST (@angazmanfest)

U sredu, 8. Decembar s početkom u 20 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“ održaće se predstava „Utopija“, kada će se održati i svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište