fbpx

header

“Alisa u zemlji strahova”: Premijera predstave u JDP-u

Alisa-u-zemlji-strahova

Premijera drame “Alisa u zemlji strahova” biće održana 15. januara na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP). Predstava Eve Mahković rađena je u režiji Aleksandra Popovskog.

 

U režiji gosta iz Makedonije Aleksandra Popovskog, predstava je inspirisana epizodama iz čuvene bajke “Alisa u zemlji čuda” (1865) Luisa Kerola.

 

Popovski je realizovao dramu “Alisa” 2005. godine, prema drami Biljane Srbljanović u Ateljeu 212. Tematika je bila više okrenuta istinitoj priči koja se tiče čuvenog Stokholmskog sindroma.

 

Alisa-u-zemlji-strahova

Alisa u zemlji strahova

 

Glavne uloge igraju: Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Jovana Belović.

 

Autorski tim čine i scenografkinja Vanja Magić, kostimografkinja Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, dok scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović.

 

Reditelj Popovski je u Beogradu režirao pre 20 godina veoma uspešnu predstavu “Roberto Cuko” Bernar Mari Koltesa u Ateljeu 212, ruski klasik “Višnjik” A. P. Čehova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. U JDP-u je postavio “Metamorfoze” Ovidija, “Kandid” od Voltera, kao i Šekspirovog “Hamleta” (2016). Tu je Nebojša Glogovac ostvario poslednju pozorišnu ulogu.

 

Predstava “Alisa u zemlji strahova” bila je planirana da se izvede pred kraj prethodne kalendarske godine, 22. decembra. Iznenada je odložena za početak 2022. godine, te će to biti jedina pozorišna premijera tokom januara u beogradskim teatrima.

 

Alisa-u-zemlji-strahova

Alisa u zemlji strahova

 

JDP će za kratko vreme imati tri premijere u sezoni 2021/2022, posle koprodukcije sa Slovenijom “Te noći sam je video” prema romanu Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, i drame “Beograd – Zagreb via Sarajevo” Jelice Zupanc, reditelja Gorčina Stojanovića.

 

O predstavi “Alisa u zemlji strahova”

 

Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari. Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama. Trebalo bi da ima karijeru, porodicu, da bude ispunjena, stabilna, odrasla. Ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi. Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice. To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda. Sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo…

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište