fbpx

header

Posthumno objavljena autobiografija Mire Furlan

Mira-Furlan-Autobiografija-Knjiga-2022

Autobiografija glumice Mire Furlan „Voli me više od svega na svijetu“ objavljena je u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući „Booka“. Knjigu je posthumno objavio njen suprug.

 

Dobitnik NIN-ove nagrade: Knjiga „Deca“ Milene Marković

 

Autorka u ovoj emotivnoj knjizi uvodi čitaoce u lični svet i u svoje intimne drame i razmišljanja . Opisuje život i karijeru koja je imala mnogo uspona i padova.

 

Otvoreno ranjiva i samokritična, Mira Furlan bez zadrške i ne štedeći nikog govori o svom životu. Pisala je o licu i naličju slave, o razočaranjima i nepravdama koje je doživela, o emigrantskom životu, ali i o sunovratu demokratije i ideala u današnjem svetu.

 

Sedam domaćih filmova stiže na FEST

 

Furlan je oživela vreme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su verovali u bolji i srećniji svet. Za njih, na početku sukoba u bivšoj Jugoslaviji, nije bilo mesta u novim državama.

 

Kako navode iz izdavaštva „Booka“, u pitanju je veoma emotivna, moćna proza, uz visprene, duhovite i cinične uvide. Više je od obične autobiografije. Autobiografija je svedočanstvo o osećanju nepripadanja, šta znači biti žena u ovom svetu i o snazi koju bezuslovna ljubav pruža.

 

Priprema se biografski film o kralju pop muzike „Michael“

 

 

Autobiografija otvara pismo Mire Furlan svom sinu Marku.

 

„Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da „bolje razumijem samu sebe“ pokušavajući detektirati skrivenu „priču“ u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?“.

 

O Miri Furlan

 

Mira Furlan, filmska i pozorišna glumica, rođena je u Zagrebu i sa 22 godine diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u tom gradu. Ubrzo je dobila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu.

 

Afirmaciju je stekla ulogom Kate u seriji „Velo misto“ (1980), a dve „Zlatne arene“ osvojila je za najbolju glumicu u filmovima „Kiklop“ (1983) i „Lepota poroka“ (1986).

 

Svetska javnost je upoznala Furlan u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“, koji je osvojio Zlatnu Palmu u Kanu 1985. godine.

 

Imala je zapaženu karijeru i nezaboravne uloge u filmovima „Braća po materi“, „U raljama života“, „Za sada bez dobrog naslova“. Tu su i serije „Bolji život“, „Smogovci“, „Putovanje u Vučjak“.

 

Krajem 1991. sa suprugom, režiserom Goranom Gajićem, emigrirala je u SAD, gde se istakla ulogama u popularnim američkim TV serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“ (Lost).

 

Glumila je u brojnim američkim predstavama i filmovima, a od početka novog milenijuma i u ostvarenjima i pozorištima u zemljama bivše Jugoslavije.

 

Autorka je drame „Dok nas smrt ne razdvoji“ koja se duže vreme igra u JDP-u u režiji Predraga Mikija Manojlovića. Objavila je i knjigu kolumni „Totalna rasprodaja“ (2010), koje je pisala za hrvatski list „Feral tribjun“.

 

Preminula je iznenada od kraće bolesti, 20. januara 2021. godine u Los Anđelesu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište