fbpx

header

Posmatranje zvezda u Filharmoniji – trombon u ulozi teleskopa

posmatranje-zvezda

Beogradska filharmonija poziva publiku na muzičko posmatranje zvezda zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i trombonistom Piterom Murom, u petak 27. maja na Кolarcu 20 sati.

 

Bojana Vunturišević za Rebelgrade: Malo se bojim svojih pesama

 

U kompoziciji „Posmatrač zvezda“, solista će svojim trombonom imitirati teleskop, a koncert idealan za zaljubljenike u svemir zatvara veličanstvena simfonija br. 2 Rahmanjinova.

 

Ako se u filharmonijskom programu nađu nazivi kao što su „Potraga za noćnim nebom“, „Sazvežđa, „Veliki i Mali medved“, „Orion, Pegaz“, „Mlečni put“, jasno je da je svemir inspirisao kompozitora Džonatana Douva da komponuje delo „Posmatrač zvezda“. Кompozicija prati jednog sanjara koji razgleda kosmos i trombonom umesto teleskopa prati različita sazvežđa, a stavove ove svemirske fantazije povezuje tema poznate dečije pesmice „Sijaj, sijaj zvezdo mala“.

 

Svoje „astronomske“ bravure na trombonu pokazaće mladi Piter Mur koji je privukao pažnju publike kada je sa samo dvanaest godina postao najmlađi pobednik u istoriji Bi-Bi-Si-jevog takmičenja Mladi muzičar. Sa osamnaest godina postao je najmlađi član Londonskog simfonijskog orkestra u njegovoj istoriji, a predaje i na čuvenoj Кraljevskoj muzičkoj akademiji i Školi za muziku i dramu Gildhol.

 

Pretposlednji koncert u filharmonijskoj sezoni zatvara raskošna, veličanstvena i emotivna Simfonija broj 2, Rahmanjinova. Veliki klub ljubitelja Gabrijela Felca, šefa-dirigenta Beogradske filharmonije, posebno će uživati u izvođenju ovog dela, budući da je Felc „specijalista“ za Rahmanjinova i dobitnik nagrade za interpretaciju ciklusa koncerata sa muzikom ovog kompozitora.

 

Simfonija broj 2 je prevazišla okvire klasične muzike, pa se takođe nalazi u čuvenom filmu “Čovek ptica”, Alehandra Gonzalesa Injaritua, a inspirisala je i pop pevače koji su pozajamljivali njene melodije za svoje pesme.

 

Dođite na posmatranje zvezda u Kolarcu!

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište