fbpx

header

Poseban program povodom 25 godina Muzeja afričke umetnosti

MAU

U ponedeljak, 23. maja biće upriličen poseban program povodom 45 godina od kad je Muzej afričke umentosti, zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, otvoren za javnost.

 

Osnivačka zbirka Pečar nastala je zahvaljujući dugogodišnjem boravku i radu Zdravka Pečara i Vede Zagorac na zapadu afričkog kontinenta.

 

Ovim povodom, ulaz u Muzej biće besplatan tokom čitavog dana (10-18 časova), kao i za kustosko vođenje Ane Knežević, autorke izložbe REFLECT 2, koje počinje u 18 časova.

 

Dan Afrike u MAU

NESVRSTANA

Sreda, 25. maj u 18 časova  

 

Povodom Dana Afrike i Dana mladosti, Milica Rakić i Vladimir Bjeličić razgovaraće na temu pamćenja i zaboravljanja ženske uloge u istoriji i muzeologiji kroz priču o Cvijeti Vedi Zagorac, kao i o kritičkom pogledu na problematiku ženske emancipacije u posleratnoj Jugoslaviji. Razgovor vodi Ana Knežević, kustoskinja MAU.

 

Tokom razgovora biće priređene i projekcije eksperimentalih filmova „Nesvrstana” i „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”. Ulaz u MAU je slobodan tokom čitavog dana (10-18 časova).

 

 

Književno veče

 

MAROKANSKI KNjIŽEVNIK TAHAR BEN ŽELUN U SRBIJI   

 

Četvrtak, 26. maj u 16 časova

 

U okviru obeležavanja „Godine Maroka u Srbiji“ i 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije, održaće se predavanje o književnosti Tahara Ben Želuna, dobitnika Gonkurove nagrade. Predavanje jednog od najistaknutijih umetnika Maroka,  održaće se 26. maja 2022. godine u 16 časova u MAU.

 

Predavanje će biti održano na francuskom jeziku, uz prevod na srpski i engleski. Ulaz je slobodan.

 

Tahar ben Želun je rođen 1944. u Fesu u Maroku. Doktorirao je psihijatriju i svestrani je stvaralac: pesnik, romansijer, esejista i novinar (saradnik Monda). Proslavio ga je već prvi roman koji je objavio 1985. “Dete od peska”, a za nastavak ovog romana, “Sveta noć”, dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine. Njegova knjiga “Rasizam objašnjen mojoj ćerki” (1998.) prodata je u 400.000 primeraka i prevedena je na 33 jezika. Član je Akademije Gonkur. Njegovi romani “Sveta noć” i “Dete od peska” prevedene su i kod nas u izdanju Lagune, a 2018. godine Klio je izdao njegov roman „Brak iz zadovoljstva“, kada je Želun bio na Sajmu knjiga u Beogradu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište