fbpx

header

„Simbol(i) grada: Remek-dela srpskog modernizma“

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice”, autora Stevana Martinovića, koja je nastala u saradnji Medija centra „Odbrana” i Narodnog muzeja u Smederevskoj  Palanci.

 

Izložba SLIKA / SADA u Cvijeti Zuzorić

 

Prisutnima se obratio i autor izložbe Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, koji je govorio o nastanku kolekcije slika i istakao da ona predstavlja nastojanje jedne generacije i palanačkih elita šezdesetih i sedamdesetih godina da svoj identitet potraži i na tržištu umetnina. Čitava zbirka je kupljena a kasnije zbirana kroz različite poklone, akvizicije i na druge načine. U prvom periodu najviše dela je otkupljeno od nekad bogate i velike međuratne kolekcionarske porodice Novaković, čija se privatna vila „Draga” nalazi  200 metara od Muzeja.

 

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

 

– Potez Palanke bio je i logičan u tom trenutku – kupovina vrednosti koje će zadovoljiti potrebe novog društva u Smederevskoj Palanci, pravo na lepotu, na mladost jedne poletne umetnosti kao što je srpska moderna u tom trenutku, pre svega u institucionalnom smislu, pravo na ekskluzivnost u vidu slika koje su bile u posedu bogatih porodica, kolekcionara, buržoazije, a sada su pravo svih građana Smederevske Palanke da u njima jednako uživaju i da ih smatraju za svoju baštinu – rekao je Stevan Martinović.

 

Grupna izložba „A(r)tlantida“ u Galeriji Novembar

 

Izložbu „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice” otvorio je prof. dr Dragan Bulatović, recenzent izložbe, istakavši da ne treba porediti izložene slike poznatih umetnika sa njihovim najboljim delima izloženim u nacionalnim muzejima i galerijama, ali treba kolekciju slika posmatrati sa stanovišta uticaja na mlade ljude, na to koliko je ona promenila kulturni habitus zajednice. U osnovi je postojala mudra politika da se ta dela otkupe i donesu u Muzej i tako sačuvaju za naredne generacije.

 

Ova atraktivna izložba otvorena je do 2. aprila. Stručno autorsko vođenje kroz izložbu biće 5. i 19. marta u 13.00 časova.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište