fbpx

header

„Simbol(i) grada: Remek-dela srpskog modernizma“

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice”, autora Stevana Martinovića, koja je nastala u saradnji Medija centra „Odbrana” i Narodnog muzeja u Smederevskoj  Palanci.

 

Izložba SLIKA / SADA u Cvijeti Zuzorić

 

Prisutnima se obratio i autor izložbe Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, koji je govorio o nastanku kolekcije slika i istakao da ona predstavlja nastojanje jedne generacije i palanačkih elita šezdesetih i sedamdesetih godina da svoj identitet potraži i na tržištu umetnina. Čitava zbirka je kupljena a kasnije zbirana kroz različite poklone, akvizicije i na druge načine. U prvom periodu najviše dela je otkupljeno od nekad bogate i velike međuratne kolekcionarske porodice Novaković, čija se privatna vila „Draga” nalazi  200 metara od Muzeja.

 

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

 

– Potez Palanke bio je i logičan u tom trenutku – kupovina vrednosti koje će zadovoljiti potrebe novog društva u Smederevskoj Palanci, pravo na lepotu, na mladost jedne poletne umetnosti kao što je srpska moderna u tom trenutku, pre svega u institucionalnom smislu, pravo na ekskluzivnost u vidu slika koje su bile u posedu bogatih porodica, kolekcionara, buržoazije, a sada su pravo svih građana Smederevske Palanke da u njima jednako uživaju i da ih smatraju za svoju baštinu – rekao je Stevan Martinović.

 

Grupna izložba „A(r)tlantida“ u Galeriji Novembar

 

Izložbu „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice” otvorio je prof. dr Dragan Bulatović, recenzent izložbe, istakavši da ne treba porediti izložene slike poznatih umetnika sa njihovim najboljim delima izloženim u nacionalnim muzejima i galerijama, ali treba kolekciju slika posmatrati sa stanovišta uticaja na mlade ljude, na to koliko je ona promenila kulturni habitus zajednice. U osnovi je postojala mudra politika da se ta dela otkupe i donesu u Muzej i tako sačuvaju za naredne generacije.

 

Ova atraktivna izložba otvorena je do 2. aprila. Stručno autorsko vođenje kroz izložbu biće 5. i 19. marta u 13.00 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište