fbpx

header

Opera „Norma“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Opera „Norma“ Vinčenca Belinija biće izvedena 6. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a u naslovnoj ulozi po prvi put će se naći sopran Sonja Šarić, koja će tada ujedno i debitovati na sceni nacionalnog teatra.

 

Postavu opere čine i mecosopran Jelena Кončar, Janko Sinadinović, Dragoljub Bajić, Ivana Živadinović i Slobodan Živković. Opera je rađena u postavci i scenografiji italijanskog reditelja Đankarla del Monaka, a u njoj učestvuju i Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Кojića.

 

Opera „Norma“ je u Beogradu prvi put izvedena 10. juna 2017. godine. Njena radnja opisuje događaje u Galiji – svetom gaju i hramu boga Irminsula u prvom veku nove ere, kada je Galija bila pod rimskom okupacijom.

 

Libreto za „Normu“ je napisao Feliće Romani prema istoimenom tragičnom delu Aleksandra Sumea.

 

Sonja Šarić svoj glas je školovala na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, u klasi prof.Snežane Stamenković, gde je završila osnovne i master studije. Učestvovala je na brojnim takmičenjima republičkog i internacionalnog nivoa na kojima je osvojila veliki broj nagrada među kojima se ističu Gran Pri „Marija Кalas” u Atini 2017 godine, zatim austrijska “Musiktheaterpreis” u kategoriji za mlade umetnice 2019. godine za ulogu Leonore u Verdijevom „Trubaduru“. Godine 2021. osvojila je prvu nagradu i nagradu publike na 4. Internacionalnom pevačkom takmičenju Eva Marton.

 

Nakon završenih studija, u periodu od 2016. do 2019. godine Sonja je  član Operskog studija pri operi u Gracu . Od 2019. Sonja Šarić nastupa kao samostalna umetnica, gostujući u vodećim operskim centrima Evrope. Na festivalu u Salcburgu 2020. godine pevala je u novoj produkciji Štrausove Elektre. Na univerzitetskom takmičenu „Felix Mendelsson” u Berlinu 2014. dobitnica je treće nagrade, dok je 2015. na takmičenju „Aneliese Rothenberger” osvojila prvu nagradu. Sa samo dvadeset godina bila je dobitnik prve nagrade u mlađoj kategoriji na takmičenju „Feruccio Tagliavini” u Austriji 2010. godine, gde je osvojila i nagradu za najboljeg soprana celokupnog takmičenja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište