fbpx

header

Održano veče posvećeno Ružici Sokić

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ 15. decembra organizovano je posebno vođenje u Domu legata ovog udruženja, posvećeno glumici Ružici Sokić (1934-2013), povodom godišnjice njenog rođenja. Slična vođenja biće održavana do 19. decembra, dana smrti slavne glumice.

 

I Fondacija Ružice Sokić podsetila je na jednu od naših najvećih i najplodnijih glumica savremenog doba, koja je ostvarila više 430 uloga (97 u pozorištu, 51 na filmu, 57 u TV serijama i 199 radio uloga).

 

Legat Ružice Sokić u Udruženju Adligat, kada je preuzeta sva pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke kao i porodičnog nameštaja koji se nalaze u muzejima Adligata. Sva filmska građa sa nagradama i ličnim predmetima legendarne glumice, nalazi se u Jugoslovenskoj kinoteci u njenom legatu.

 

Ružica Sokić je glumačku slavu svoje zemlje prenosila je u više evropskih glavnih gradova, u Rusiji, SAD , Meksiku,te iranskom Širazu i Persepolisu. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije.

 

Udruženje Adligat i Fondacija Ružice Sokić potpisali su prošle godine protokol o saradnji, tako da će ubuduće zajedno čuvati sećanje na lik i delo slavne glumice.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište