fbpx

header

Održano veče posvećeno Ružici Sokić

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ 15. decembra organizovano je posebno vođenje u Domu legata ovog udruženja, posvećeno glumici Ružici Sokić (1934-2013), povodom godišnjice njenog rođenja. Slična vođenja biće održavana do 19. decembra, dana smrti slavne glumice.

 

I Fondacija Ružice Sokić podsetila je na jednu od naših najvećih i najplodnijih glumica savremenog doba, koja je ostvarila više 430 uloga (97 u pozorištu, 51 na filmu, 57 u TV serijama i 199 radio uloga).

 

Legat Ružice Sokić u Udruženju Adligat, kada je preuzeta sva pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke kao i porodičnog nameštaja koji se nalaze u muzejima Adligata. Sva filmska građa sa nagradama i ličnim predmetima legendarne glumice, nalazi se u Jugoslovenskoj kinoteci u njenom legatu.

 

Ružica Sokić je glumačku slavu svoje zemlje prenosila je u više evropskih glavnih gradova, u Rusiji, SAD , Meksiku,te iranskom Širazu i Persepolisu. Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije.

 

Udruženje Adligat i Fondacija Ružice Sokić potpisali su prošle godine protokol o saradnji, tako da će ubuduće zajedno čuvati sećanje na lik i delo slavne glumice.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište