fbpx

header

Narodni muzej predstavlja „Кrunisanje cara Dušana“

krunisanje-cara-dusKrunisanje Cara Dušanaana

Narodni muzej u Beogradu će nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji, a povodom obeležavanja Dana državnosti, u petak, 11. februara u 12 časova svečano je predstavljeno monumentalno delo Paje Jovanovića Кrunisanje cara Dušana poznata i pod nazivom Proglašenje Dušanovog zakonika.

 

Кompozicija veličine preko dvadeset kvadratnih metara sa temom koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine, naslikana je kao porudžbina Кraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Slika je dobila zlatnu medalju, a do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata, u različitim formatima, na više načina i za različite potrebe.

 

Sa velikom studioznošću na slici „Кrunisanje cara Dušana“ prikazana je 31 istorijska ličnost, a vizuelnoj rekonstrukciji istorijskog događaja Jovanović je pristupio analitično i marljivo, prikupljavši podatke najpre u Beču, a zatim i u Veneciji, Carigradu, Skoplju, Prizrenu i srednjovekovnim manastirima proučavajući srednjevekovne odežde, kraljevske ornate i istorijske ličnosti koje su tom događaju mogle prisustvovati.

 

Na dugotrajnost restauratorskog procesa slike „Кrunisanje cara Dušana“ uticale su pre svega dimenzije slike, od 390 x 589 cm, ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile.

 

U saradnji sa Tehnološko-metalurškim i Hemijskim fakultetima Univerziteta u Beogradu, stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu su ispitali mehanička svojstva platna i način njegove pripreme za slikanje kako bi precizno bio proračunat inovativan način zatezanja slike, prvi put primenjen u Srbiji.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište