fbpx

header

Najbolji strani podkasti: Format koji je zaludeo svet

Podkast

Industrija podkasta počela je da cveta još od 2020. godine, tačno u pravom trenutku kada su svi zatvoreni imali više vremena i želje za novim sadržajima. Jaka milijardu dolara, podkast industrija ide uzlaznom putanjom i nema naznaka da će popularnost uskoro stati. Na milione ljudi širom sveta sluša novu vrstu radio emisije svakoga dana.

 

Njihova popularnost proističe iz toga što format podkasta odgovara načinu života u 21. veku. Ako bismo definisali reč podkast bilo bi da je to u osnovi radio emisija na zahtev koja se prilagođava platformi preko koje se daje. Drugo, to je digitalna audio datoteka koja je dostupna na Internetu za preuzimanje na računar ili mobilni uređaj, obično dostupna kao serija emisija.

 

Nagli porast ovog formata doveo je do razvoja i raščalanjavanja na žanrove. Ništa od toga nije čudno jer, praktično, svako može da napravi svoju podkast emisiju. Za početak nije potreban veliki studio, već samo mikrofon i računar.

 

Ukoliko ste fan, znači da već znate neke sjajne naslove. Baziraćemo se na stranim emisijama, pretežno na engleskom jeziku. S obzirom da podkasti privlače na milione slušalaca, izdvojićemo neke od najpopularnijih naslova. Neki od navadenih spadaju i u najtraženije podkaste jer im slušaoci posvećuju najviše pažnje.

 

Iskustvo Džoa Rogana (The Joe Rogan Experience)

 

Stendap komičar i TV voditelj Džo Rogan često izaziva kontroverze svojim grubim i, ponekad, zapaljivim stilom predstavljanja.

 

 

Iskustvo Džoa Rogana je pokrenut 24. decembra 2009. i do 2015. godine je bio jedan od najpopularnijih podkasta na svetu, redovno dobijajući milione pregleda po epizodi.

 

Dejli (The Daily)

 

Podcast vesti i radio emisija Njujork Tajmsa koju vodi politički novinar Majkl Barbaro.

 

Njegove epizode ​​govore o najvećim pričama našeg vremena. Zasnovane su na dnevnom izveštavanju Tajmsa sa intervjuima novinara istoimenih novina.

 

Zavisnik od kriminala (Crime Junkie)

 

„Crime Junkie“ je nedeljni podkast o istinitom zločinu koji vode Ešli Flouers i Brit Pravat. Njih dvoje su prijatelji od malih nogu. Dok su odrastali, delili su ne samo prijateljstvo, već i strast prema istinskom zločinu. U podkastu pokrivaju teme o ubistvima, nestalim osobama i serijskim ubicama. Flovers priča priču, dok Pravat dodaje svoju perspektivu.

 

 

Flouers je ranije rekla da je„svakoj epizodi potrebno oko 30 sati nedeljno za istraživanje, pisanje, uređivanje i pripremu za objavljivanje. Ona radi sva istraživanja sa izuzetkom od nekoliko epizoda u kojima je Pravat preuzeo vođstvo.

 

Zovite je otac (Call Her Daddy)

 

Podkast sa savetima i komedijom koje su kreirale Aleksandra Kuper i Sofija Frenklin. „Call Her Daddy“ zasnovan je na provokativnim razgovorima koji promovišu seksualnu slobodu i lično osnaživanje. Ovaj podkast prati Kuper, profesionalnu vlogerku i njenu najbolju prijateljicu Frenklin dok razgovaraju o svemu o svojim životima u Njujorku.

 

Obe u dvadesetim godinama, duo koji priča o vezama, seksu, sramotnim trenucima i društvenoj sceni Njujorka.

 

Čulo se u Nacionalnoj Geografiji (Overheard at National Geographic)

 

Ako ste se ikada zapitali kakva se vrsta razgovora odvija u sedištu Nacionalne Geografije, možete čuti u ovom podkastu.

 

Svaka epizoda popularnog podkasta uranja u jedan od čudnih, nasumičnih, bizarnih i fascinantnih razgovora koje je tim čuo u sedištu Nacionalne Geografije.

 

Pripremite se da budete zadivljeni, nasmejte se malo i naučite mnogo iz razgovora sa fotografima, naučnicima i istraživačima. Razgovori se baziraju na neverovatnim stvarima koje rade širom sveta.

 

Podkast Radiolab

 

Svaka epizoda „Radiolab“-a bavi se različitim filozofskim, političkim i naučnim temama. Obećavaju da će „postavljati duboka pitanja i koristiti istraživačko novinarstvo da bi dobili odgovore“.

 

 

Osnovali su ga 2002. godine kompozitor i producent Džad Abumrada i bivši naučni reporter ABC Njuza Robert Krulvič.

 

Osnivaču Abumradu se pridružuju kolege domaćini Lulu Miler i Latif Naser nakon što je Kruvlič napustio emisiju.

 

Mitologija (Mythology)

 

Mitovi traju s razlogom je moto tima koji je osnovao podkast „Mitologija“. Ova epizodna audio drama donosi drevni mitovi oživljavaju savremenu publiku.

 

Svaka epizoda predstavlja uzbudljive priče i analizu istorije svakog mita i poreklo, dajući uvid u to kako su naši preci videli univerzum.

 

Mitologija izdaje novu epizodu svakog utorka na platformi Spotifaj.

 

Serijal (Serial)

 

Ovaj nagrađivani podkast kombinuje istraživačko novinarstvo sa nefikcijskim pripovedanjem i priča jednu priču, istinitu, tokom sezone. Domaćin podkasta „Serial“ je Sara Koing, koja pripoveda ovu zanimljivu činjeničnu priču u nekoliko epizoda.

 

Svaka sezona istražuje nešto drugačije. Na primer, prva sezona se bavi ubistvom Hae Min Li, 18-godišnje studentkinje koja je nestala u Baltimoru u Merilendu.

 

Druga sezona bavila se hapšenjem američkog narednika Boua Bergdala od strane talibana. Dok, se treća sezona fokusira na određene slučajeve u okviru kompleksa centra pravde u Klivlendu.

 

Podkast je do sada bio veoma dobar jer je prva i druga sezona preuzeta više od 340 miliona puta.

 

TED razgovori (TED Talks Daily Podcast)

 

TED razgovori su podkasti koji obuhvataju razne teme. Tu je i više od 2.000 govora izuzetnih ljudi, uključujući stručne govornike.

 

Može se reći da je to kolekcija podkasta za radoznale. Te emisije najviše odgovaraju slušaocima koji su oduševljeni psihologijom i dizajnom, kao i naukom i tehnologijom. Takođe, TED podkast je za sve koji žele da kopaju duboko u najuzbudljivije ideje današnjice.

 

Stvari koje treba da znate (Stuff You Should Know)

 

„Stvari koje treba da znate“, često skraćeno SYSK, je podkast i video serijal koju objavljuje iHeartRadio. Domaćini su Džoš Klark i Čarls V. „Čak“ Brajant.

 

Od kada je debitovao 2008. godine, podkast je konstantno rangiran u Top 10 na iTunes-u. Jedan je od najpopularnijih podkasta na svetu. Epizode su dostupne nekoliko puta nedeljno. Obrazuju slušaoce o širokom spektru tema, često koristeći popularnu kulturu kao referencu dajući podkastu komičnu vrednost.

 

Od 3. oktobra 2018. godine objavljuje i dodatne kratke epizode ​​pod nazivom „Kratke stvari“. Tu se pokrivaju teme koje ne garantuju dužinu cele epizode.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište