fbpx

header

YU Grupa slavi 50 godina postojanja na Tašu

yu-grupa-tasmajdan-koncert-2022

Najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, YU Grupa obeležiće veliki jubilej – 50 godina karijere.

 

Pet decenija karijere antologijski bend će proslaviti u krugu svojih prijatelja, kolega i verne publike. Ovom velikom bendu će se na bini pridružiti veliki broj muzičara iz cele Jugoslavije.

 

Kolege – gosti na budućem koncertu će se predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert. Trajaće celo leto, uz nekoliko iznenađenja.

 

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali braća Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović. Prvi radni naziv grupe bio je Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu Sinagoga 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da odabere novo ime ovom bendu. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri oni su postali YU Grupa.

 

Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike, kada su zvanično i osnovani. Članovi benda vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“ održavaju svih ovih godina.

 

Svakako ovi večni mladići rokeri predstavljaju bend koji najduže postoji na ovim prostorima. Prvi su krenuli da kombinuju rok muziku sa elementima tradicionalne muzike sa Balkana. Donekle u tom senzibilitetu kasnije će se predstaviti makedonski etno rok džez sastav Leb i sol.

 

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa „neuništivom“ braćom Žikom i Dragijem Jelićem, grupa je prolazila razne faze i postave unutar benda. Poslednje tri decenije tu je i treća karika gitarista Petar Jelić. Sada slave više od 50 godina zaista čistog rokenrola.

 

YU Grupa je objavila niz značajnih albuma, od debi materijala „YU Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016). Tu su zabeležene vanvremenske pesme i hitovi „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“.

 

Na jubilej od pola veka objavljen je boks set od svih 13 studijskih albuma, a ukupno 134 pesme. U pitanju je zajedničko izdanje dve diskografske kuće PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records.

 

Tada je realizovan i direktan online prenos promocije tog boks seta diskova i ujedno proslave njihovog rođendana na društvenim mrežama. To je bilo 29. novembra 2020. godine, umesto planiranog velikog koncerta u Štark Areni i kasnije u Mts Dvorani koji su bili otkazani.

 

Dragi i Žika Jelić su obećali da će se kad-tad desiti obećani koncert za proslavu 50. rođendana. Taj trenutak je konačno došao, tako da svi fanovi velikog benda mogu upisati datum 10. septembar na Stadionu Tašmajdan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište