fbpx

header

Yelena Petošević promoviše spot “Eko”

Nije originalna samo pevačica Jelena Lalović kada je reč o umetničkom imenu – Jelena sa dva „L“ (Jellena), jer inspiracija nije manjkala ni njenoj imenjakinji koja je umesto srpskog “J” upotrebila “Y” pa će postati poznata po imenu Yelene Petošević. I to nije sve kada je u pitanju nešto “in”, jer se može reći da se ona bavi i aktuelnom temom – ekologijom, budući da je snimila pesmu “Eko”, koja je potom i ekranizovana. Spot i numera “Eko” koju sada promoviše nalazi se na Yeleninom albumu “Svrati kod mene”.

 

Yelena (sa ipsilon) autor je muzike i teksta pesme „Eko“,  dok  aranžman i produkciju potpisuje Voja Aralica, koji je ujedno i producent pomenutog albuma u izdanju produkcije „Menart“.

 

Pevačica Yelena Petošević za numeru „Eko“ kaže da je nastala pre više od desetak godina, kada se vratila iz Belgije sa idejom da se trajno nastani u Srbiji.

 

-Nakon 16 godina života u Belgiji i Engleskoj stekla sam naviku da recikliram sav otpad od plastike, papira, baterija i garderobe. Međutim, po povratku u Beograd, javila mi se izvesna nelagodnost kad sam shvatila da svo to smeće nemam gde da bacim osim u jednu istu kantu/kontejner – kaže Yelena.

 

Pevačica je objasnila da to nije sve, primetila je nešto što je još veći problem, a to je, prema njenim rečima, potpuni nedostatak kolektivne svesti i odgovornosti prema okruženju, gradu, prirodi.

 

-Imam utisak da jednu neverovatno dragocenu, prelepu zemlju uzimamo zdravo za gotovo i puštamo da propada, kao neko siroče o kojem niko ne želi ili ne ume da se stara. Ne cenimo je i ne čuvamo. Pored ovog pogleda iz gornjeg rakursa, iz „ptičije perspektive“, taj nedostatak kolektivne svesti primećuje se i na mikro planu: u samim zgradama u kojima živi veći broj stanara niko ne želi da preuzme svoj deo odgovornosti prema zajedničkom prostoru kao što su dvorište, lift, hodnici zgrade. Tako je nastala  prva strofa, “čista ti je posteljina, al’ ti smrdi okolina…” – priča Yelena (sa ipsilon) Petošević.

 

Glavna lokacija spota „Eko“ bila je okolina Bečeja, tačnije deponija Botra (Potisje, Bečej),  a sinopsis je osmislila Yelena želeći da prikaže upravo nedostatak kolektivne svesti i odgovornosti prema okolini i prirodi uopšte. U igranom spotu, koji pokazuje sve lepote prirode, ali i strahotu ljudske nebrige, pojavljuje se animirana ribica koja apeluje da promenimo navike dok još nije kasno.

 

U zvaničnoj biografiji Yelene Petošević piše da je intrigantna i talentovana pop džez pevačica i kantautorka, te da se „Lady Jelena” proslavila se već kultnim numerama „Nikola“ i „Slatka mala““, da bi se, nakon dužeg potrebnog vremena pauze i muzičkog sazrevanja, vratila na scenu sa potpuno novim i svežim muzičkim materijalom, koji će  pod novim umetničkim imenom Yelena objaviti za Menart.

 

Yelenin studijski album najavljujemo za jesen, a prvi singl i spot sa njega koji vam predstavljamo danas je numera „Mala Danka“, koja na već karakterističan i duhovit  Yelenin način govori o prezaštićenoj devojčici koja se bori protiv odrastanja pod staklenim zvonom.

 

Yelena za sebe kaže da se sasvim slučajno našla u svetu muzike, gde je rešila da ostane. Shvatila je da rečima, glasom, i muzikom, može da nasmeje, rastuži, uzbudi, i naljuti.

 

Upadljiv kontrast njenim milozvučnim glasom i minimalističkim Jazz-Pop ritmovima, predstavljaju tekstovi koji obiluju seksualnim aluzijama i neretko, na eksplicitan način tretiraju ljubav, parodirajući romantiku i žensko-muške odnose.

 

Yelena je studirala modu, grafički dizajn i animaciju. Svirke sa bendom je najčešće održavala po beogradskim klubovima kao sto su Fest, Soul Society, Ciglana (Ljubitelji Teške Industrije), КC Grad, i 2044.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište