fbpx

header

Verujemo u jednu igru: Predstavljen program Beogradskog festivala igre

Predstojeći 19. Beogradski festival igre pod sloganom “Verujemo u jednu igru”, nesumnjivo će okupiti vrhunske umetnike, a teme koje donose autori analiziraju savremeno društvo kroz bogat, zanimljiv i raznovrstan vokabular neponovljivog pokreta.

 

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

 

 

Igrač, koreograf i jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre Jair Vardi otvoriće 19. Beogradski festival igre, koji je i jedan od inicijatora ovog spektakla. Višedecenijski direktor čuvenog Centra Suzan Delal iz Tel Aviva i Departmana umetničke igre Rubin akademije u Jerusalemu, obratiće se kratkom besedom beogradskoj publici pre početka predstave trupe Lajns baleta iz San Franciska u Operi Madlenianum, 16. marta u 20 sati.

 

Jair Vardi je bio glavni igrač u trupama Batševa i Bat Dor, pre nego što je dobio angažman u londonskoj Rambert kompaniji, a sarađivao je sa najvažnijim koreografima tog vremena. Početkom osamdesetih bio je izvršni i umetnički direktor kompanije Engleskog teatra igre u Njukastlu, a potom na čelu Suzan Delal centra za igru i teatar u Neve Cedeku u Tel Avivu. Danas je Vardi umetnički savetnik Karmijel festivala i programa savremene igre u Operi u Tel Avivu.

 

 

Na ovogodišnjem festivalu će učestvovati i Lines Ballet – San Francisko, Teatar Dortmund / Lusija Lakara i Metju Golding, Peeping Tom – Brisel, Euripid Laskaridis – Atina, Kompanija Ervea Kubija – Kan, Emanuel Gat Dance -Marsej, Ju Stromgren kompanija – Oslo, Batševa ansambl – Tel Aviv, Lučijano Roso – Buenos Ajres, Emio Greko i Piter C. Šolten – Amsterdam, Marko D’Agostin – Bolonja, Malpaso – Havana, Gauthier Dance – Štutgart i Ballet Jazz – Montreal.

 

Srpska prestonica može da se ponosi time što je Beogradski festival igre postao važna stanica u biografiji umetnika. Odličnu poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi odredili su visoki standardi i uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike.

 

Beogradski festival igre je iz godine u godinu samo pridobijao publiku, a od osnivanja na njemu se predstavilo 450 koreografskih ostvarenja. Festival se svake godine odžava u periodu mart/april na više lokacija u Beogradu i drugim srpskim gradovima. Jedan od osnivača i umetnički direktor je Aja Jung , srpska baletska umetnica i koreograf. Festival je 2006. godine proglašen vodećim projektom u oblasti kulture u Jugoistočnoj Evropi od strane organizacije UNECSO i primljen je u Svetsku alijansu umetničke igre (WDA – ITI UNESCO), dok je 2011. godine festival osvojio priznanje „Zvezda Beograda“ od strane Agencije za Evropske integracije. U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, od 2013. godine je pokrenuta je manifestacija Dani igre u Кinoteci u sklopu koje se prikazuju najznačajnija nova filmska i dokumentarna ostvarenja iz zemlje i sveta u oblasti umetničke igre.

 

Beogradski festival igre je počeo tako što je Aja Jung verovala da može da ubedi ljude da uđu u pozorišta, kako bi u srpskoj prestonici otkrili radove jednog Akrama Kana, pa Jiržija Kilijana, Šaron Ejal, Dimitrisa Papajoanua, potom Damijena Žalea, Aleksandera Ekmana… Pokušavala je da ubedi vrhunske trupe da gostuju u Beogradu, a potom i sponzore da ulože u umetničku igru, što nije bio lak posao. Tako je zapravo sve počelo, a danas manifestacija ima sve karakteristike ozbiljnog projektnog plana i misije. Deo te misije je sigurno i Baletska škola koju je Aja Jung pokrenula, što nikada ne bi ni učinila da nije bilo festivala. U toj školi naša deca uče od inostranih i vrhunskih domaćih pedagoga.

 

 

Poslednjih godina, koje je odredila pandemija, uprkos ograničenom broju mesta u pozorišnim salama, održan je kontakt sa brojnim gledaocima zahvaljujući strimovanju predstava na društvenim mrežama ili direktnim i naknadnim prenosima na kanalima RTS-a.

 

Manifestacija pruža nemerljivu podršku svim zainteresovanim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima umetničkih oblasti, kako u Srbiji, tako i u regionu. Dragocene informacije i kontakt sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je predstavio upravo Beogradski festival igre.

 

Prema rečima Aje Jung, Beogradski festival igre je danas jedan od najboljih evropskih festivala u svojoj oblasti, prepoznatljiv događaj u svetskim okvirima, sa atraktivnim programom koji ne podilazi ukusima i koji je beskompromisan u svojoj selekciji.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište