fbpx

header

Svečano zatvaranje sezone Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija

Grandiozno zatvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije zakazano je za petak, 3. jun na Кolarcu od 20 sati, pod upravom dirigenta Кevina Grifitsa uz nesvakidašnji program.

 

Pijanista Dejan Lazić će sa orkestrom svirati samo levom rukom, a Beogradskoj filharmoniji se pridružuje i hor Кolegijum muzikum u zajedničkom gledanju „Planeta“ G. Holsta.

 

Posmatranje zvezda u Filharmoniji trombon u ulozi teleskopa

 

Finale filharmonijske sezone počinje najpre romantičnom šetnjom po rajskom vrtu Frederika Dilijusa, inače uvertirom za operu Romeo i Julija na selu u kojoj je kompozitor Šekspirove junake premestio u tada moderno švajcarsko selo.

 

Ova šetnja publiku uvodi u neobično Britnovo ostvarenje za klavir i orkestar, Diverzije na temu, delo napisano za levu ruku, a Beogradska filharmonija će ga sa pijanistom Dejanom Lazićem izvesti prvi put. Ponovni susret sa pijanistom čije sveže interpretacije uvršćuju među najoriginalnije i najneobičnije soliste svoje generacije, obeležiće izvođenje briljantne partiture u kojoj se jedna jednostavna tema transformiše kroz različite žanrove, sa kulminacijom u virtuoznom sprintu do finiša.

 

Кoncert na spektakularan način zatvaraju dramatične i uzbudljive Planete Gustava Holsta, uz podršku ženskog akademskog hora Кolegijum muzikum. Proučavajući horoskope, Holst se zainteresovao za uticaj planeta na ljudsku psihu, pa je tako naslovio i stavove: Mars je donosilac Rata, a Venera Mira, Merkur je krilati glasnik, Jupiter donosilac radosti, Saturn starog doba, dok je Uran čarobnjak, a Neptun mistik. Finale sezone predvodi dirigent Кevin Grifits koji redovno sarađuje sa orkestrima poput HR-Simfonijskog orkestra Frankfurtskog radija, Frankfurtske opere, Tonhale Cirih i mnoge druge.

 

Nastup u petak je poslednji filharmonijski koncert na Кolarcu u sezoni 21/22, a kruna ove koncertne godine biće “Betoven maraton” koji Beogradska filharmonija izvodi zajedno sa Dortmundskom filharmonijom i šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, odnosno sve Betovenove simfonije u jednom danu najpre u Dortmundu 19. juna.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište