fbpx

header

Srpska premijera filma „Čekajući Handkea“

čekajući-handkea-fest-film-2022

Dokumentarni film „Čekajući Handkea“, svetsku premijeru imao je početkom novembra u takmičarskom programu Filmskog festivala Poruka čoveku u Sankt Peterburgu.

 

Film je sniman tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči u Metohiji.

 

Saznavši da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

 

U ostvarenju učestvuju: Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubolmir Filijović, Sveštenik Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.

 

Film je režirao Goran Radovanović, koji je, uz Borisa Trbića, i scenarista ovog filma.  Direktor fotografije je Milorad Glušica, montažer Nenad Pirnat. Autor muzike je Gavrilo Kujundžić. Za zvuk je zadužen bio Miroslav Jakovljević, dok je Aleksandar Protić dizajner zvuka. Protić, pored Gorana Radovanovića, je i izvršni producent. Producentkinja je Jasenka Jasniger.

 

Radovanović je rekao da je boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu imao veliki uticaj i na njegovo opredeljenje da pre sedam godina snimi Enklavu.

 

– Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Hadkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitniog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava među Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče. Na kraju krajeva, ja sam i filmski vaspitavan i školovan na Novom nemačkom filmu krajem sedamdesetih i početkom osamdestih godina prošlog veka, čiji je Handke bio neodvojivi ako ne i najznačajniji deo – istakao je reditelj.

 

U ovom filmu pokušao je da napravi priču koja počiva isključivo na slici. Pokušao je da napravi film koristeći svega nekoliko telefonskih razgovora kao „dijalog“.

 

– Velika Hoča je verovatno jedino urbano srpsko selo sa popločanim ulicama, kamenim kućama i desetak gradskih crkava. Dakle, gotovo mediteranska lepota mesta me je uputila na fotografiju kao osnovni element režije. U tome mi je pomogao direktor fotografije Milorad Glušica, sigurno jedan od najznačajnaijih srpskih snimatelja – objasnio je Radovanović.

 

Film „Čekajući Handkea“ biće premijerno prikazan u okviru FEST-a u Kombank Dvorani. Film se emituje u subotu 5. marta sa početkom od 17 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište