fbpx

header

Sajsi MC objavila novi album „Kardinalna“

Sajsi MC

Četiri godine nakon poslednjeg studijskog albuma, beogradska reperka Ivana Rašić poznata kao Sajsi Mc, objavila je album “Kardinalna”.

 

U pitanju je njeno potpuno novo poglavlje prepoznatljivog lirskog stila i sinergije raznovrsnih žanrova. Jedanesta pesma na albumu je solo singl “Prolazi” njene sestre Tijare – Tijane Rašić, a za koju je Ivana napisala tekst.

 

Sajsi MC je dobro poznata publici po svom eksperimentisanju sa muzičkim stilovima i formama.

 

Posle remaster izdanja još jednog starijeg singla “Pidžama vinjak party”, video spotom i pesmom „Sve mi je problem“ otkrila je jedno potpuno novo poglavlje na kome je radila poslednje tri godine – album Kardinalna sa jedanaest novih ostvarenja.

 

Pomenuti najavni singl “Sve mi je problem”, Sajsi MC je radila u saradnji sa Thicc boi, iz novosadske Klike, a koji se kao koautor potpisuje na još četiri pesme na albumu. Među producentima takođe su reperi Summer Deaths i Nihil, a i Sajsin suprug, Marko Trmčić. Njih dvoje prvi put sarađuju kao muzičari.

 

Album je sniman iz nekoliko faza, kao potpuna celina svežeg i urbanog zvuka. Žanrovi na izdanju su raznovrsni, od repa do elektronike pa i zvuka 80-ih.

 

Lirski stil Sajsi ne odstupa od dosadašnjeg, gde piše o svemu, svakodnevnim pojavama, na potpuno njoj prepoznatljiv pesnički način, koji publika očekuje i voli.

 

O procesu stvaranja ovog svežeg ostvarenja, kao i saradnicima Sajsi kaže:

 

-Bilo je nekoliko faza rada, nisam mogla odmah da pronađem nit koja sve ovo spaja, u međuvremenu su izlazili singlovi, a misao o albumu je stajala. Mislila sam se možda i neće desiti kao celina. U jednom trenutku sve je počelo da se sklapa, kao da se pojavio magnet i prikupio sav metal oko sebe. Za malo više od mesec dana svi moji tekstovi su dobili tačno potrebne melodije, sve je smiksano, neverovatno mi je šta se desilo – rekla je Sajsi i dodala:

 

-Bitna karika je bio Dača aka Ticcboi koji je radio melodije i produkciju za 5 pesama i bio je taj neophodan sastojak na albumu i što smo se nas dvoje odlično razumeli. Moram da pomenem kolege iz Summer Deaths i Nihila, koji su su tu i kao autori, ali i u post-produkciji. Nihil je sa Tijanom radio prvu njenu solo pesmu “Prolazi” koja se nalazi na albumu, a čiji sam autor teksta ja, zato je bilo bitno da je pesma tu. Tu su i Vitomir i Marko, sa kojima sam od 2019. godine uradila dosta pesama i saradnja se prirodno nastavila.

 

MC Sajsi

Foto: Promo

 

Ime albuma i vizual predstavljaju Sajsi kao ključnu figuru te ona i dalje ne odustaje od pojma individualnosti koji tokom cele karijere podvlači.

 

Kardinalno je za nju da se bori za pravdu, istinu i svoje ideale, zato na omotu albuma izgleda monumentalno igrajući se ikonografijom ratnice, što ona umetnički jeste. Kao borac za svoje ideale, ne pokušava da sakrije važnost ovog procesa za svaku individuu i ne stidi se onoga što su društvene norme označile kao nepoželjno.

 

Sajsi navodi da se u vizualnom identitetu koji donosi album oseća prirodno i dodaje:

 

-Okej, album je muzički bio skoro gotov, ekipa me je savetovala da ne žurimo iako sam jedva čekala da se to pojavi, odmah bih izbacila album, ali godinama sam ipak naučila da vizuelno moram da komuniciram sa publikom kako bi me bolje razumeli. U tom trenutku su mi se našli prijatelji i saradnici, Alek Živković i Hana Goldberger, fotograf i stilistkinja, koji su sa mojim saradnikom Aleksandrom Starčevićem, uz Tijaninu i moju asistenciju, napravili kreativni koncept Kardinalne kao lik. Dizajner Zdravko Kevrešan je dodao taj poslednji dodir herojskog koji je bio neophodan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište