fbpx

header

Pupy i kubanska salsa na klaviru u Beogradu

Кompozitor, pisac i aranžer, pijanista i reditelj, Cesar de las Mercedes Pedroso Fernandez “Pupy” jedna je od ključnih ličnosti ne samo kubanske timbe, već i kubanske pop muzike u poslednjih 40 godina, a njegov nastup u prestonici najavljen je za 12. jun u 21 čas, u Domu omladine Beograda, sala Amerikana.

 

Ovaj autor ima više od 150 objavljenih dela, ali i to da je, pored toga što je jedan od najboljih i najplodnijih kubanskih kompozitora, “Pupy” odigrao ključnu ulogu u revolucionisanju umetnosti sviranja salse na klaviru. Ovo je prvi put da ovaj autor izvodi kubansku salsu na klaviru u našoj zemlji.

 

„Pupy“ potiče iz porodice muzičara, otac mu je bio poznati kubanski pijanista César “Nene” Pedroso. Počeo je sa Orchestra Reve, ali najveći uspeh je ostvario kad je sa Huanom Formelom osnovao slavni sastav Los Van Van Band, u kome je bio pijanista, aranžer i kompozitor tokom pune 32 godine. Osvojili su Gremi nagradu godine 1999. za album “Permiso kuerri Van Van”. Čuveni su po modernim salsa hitovima, kao što su: “Calla Calla”, “Tranquilo, Mota”, “Seis Semanas” i “El buenagente“. U leto 2001. počeo rad u sopstvenoj grupi Pupy y Los Que Son Son, u kojoj je on umetnički direktor.

 

Tokom protekle decenije su objavili četiri sjajna albuma i osvojili pregršt nagrada, te zlatnih i platinastih ploča za dostignute velike tiraže. “Pupy” je koncipirao svoj orkestar spajajući različite instrumentalne formate: kombinuje violine, trube, takođe koristi i trombone, unoseći u svoj zvuk modalitete proistekle iz džez benda.

 

Osim svežeg i savremenog zvuka, koji je samo prividno jednostavan, a zapravo se odlikuje složenom poliritmijom i slaganjem duvačkih deonica, kog njega ćemo naći i odličan smisao za humor u tekstovima. Njihovi snimci i posebno vatreni nastupi, značajno su doprineli globalnoj popularizaciji salse.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište