fbpx

header

Program festivala „Bunt 9.0“ upišite u kalendar

U ulici Studentski trg 5 Beograđani uvek pohrle kada žele da čuju dobru klasičnu muziku, a ljubitelji sadržajnih harmonija i kvalitetnih kompozicija imaće pravi povod tokom novembra i decemba da se zapute u „Kolarac“.

 

U pitanju je festival „Bunt 9.0“ (Beogradske Umetničke Nove Teritorije) koji se po deveti put održava u okviru Kolarčeve zadužbine pod sloganom „Pođi s nama“, a ima za cilj promociju dela srpskih kompozitora i mladih izvođača, uz inkluzivno učešće osoba sa posebnim potrebama, isticanje očuvanja vrednosti u kulturi.

 

Na otvaranju festivala, 21. novembra violinistkinja Marije Špengler Marković izvešće tri solo sonate Johana Sebastijana Baha, a narednog dana biće održan dvostruki pijanistički resital koji započinje Ivan Bašić, laureat upravo završenog takmičenja u Rimu, nastavlja ga Dejan Sinadinović sa izborom dela srpskih kompozitora, da bi koncert završio ređe izvođenim Vagnerovim pesmama sa proslavljenom Katarinom Jovanović (sopran).

 

Pijanistički most Zagreb – Beograd biće uspostavljen na promenadnom koncertu u Kolarčevoj zadužbini 28. novembra. Srpske kompozitore (Žebeljan, Trajković, Mokranjac) izvešće hrvatski pijanista na čijem čelu je Katarina Krpan, a hrvatske kompozitore (Papandopulo, Josipović, Šipuš) mladi srpski pijanisti. Na kraju koncerta duo Krpan – Bratić izvešće premijerno novu kompoziciju Frana Đurovića.

 

Umetnost harmonike predstaviće Vladimir Blagojević u Etnografskom muzeju 6. decembra, a kamerni sastavi iz Novog Sada, gudački kvartet TAJJ i Novosadski duvački kvintet sačekaće publiku u Dvorani Lola, 12. decembra sa kompozicijama srpskih autora (Stefanović, Mastikosa, Vejnović, Vojnović, Bruči, Kiraly, Konjović).

 

Mladi umetnici, pijanista Nemanja Egerić i flautistkinja Angelina Nikolić nastupiće 16. decembra u legatu Slavenskog, sa vrhunskim delima muzike 20. veka, dok će nedelja, 26. decembra biti posvećena najmlađima. Najpre će nastupiti Udruženje Nebograd, hor Dečjeg kulturnog centra, koji će izvoditi pesme Nikole Čuturila, a u nastavku će mali flautisti, učenici Muzičke škole iz Jagodine, predstaviti svoje kompozicije nastale pod okriljem profesorke Gordane Grujić Milovanović tokom pandemije kovida.

 

Festival se završava u Kolarčevoj zadužbini, 28. decembra, prazničnim nastupom Nataše Veljković sa muzikom značajnih autorki Gubaiduline, Žebeljan i Pejačević, da bi u drugom delu koncerta poznata pijanistkinja izvela čuveni Karneval životinja Sen Sansa, sa muzičkim prijateljima Sandrom Belić, Ljubišom Jovanovićem, Ognjenom Popovićem, Katarinom Jovanović, Srđanom Palačkovićem i mladim, već afirmisanim solistima Nemanjom Adamovićem, Milicom Zulus, Katom Stojanović i Stevanom Jovanovićem.

 

U okviru festivala BUNT 9.0 biće održana i promocije knjiga Život bez kompromisa za umetnost i mir – Jelena Šantić, eseji, zapisi, komentari i Vreme protesta, borba za kulturu, bunt i nežne životne priče Miodraga Ignjatovića, kao i duplog CD Passion & Devotion u izdanju Metropolisa, na kome se nalazi 16 kompozicija srpskih autora za flautu u izvođenju Ljubiše Jovanovića.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište