fbpx

header

Prodata prava na kompletno delo Dejvida Bouvija

Delo-Dejvida-Bouvija

Zadužbina Dejvida Bouvija prodala je izdavačka prava na kompletno delo Dejvida Bouvija „Vorner/Čepel mjuziku“ (WCM). Kolekcija je prodata za više od 250 miliona dolara.

 

Nisu poznati svi uslovi sporazuma. WCM je otkupio prava na celokupno Bouvijevo delo. Tu spada sve, od prvog albuma iz 1967. „David Bowie“ do poslednjeg posthumnog albuma „Toy“ izdatog u novembru 2021. godine, navela je Zadužbina Dejvida Bouvija.

 

Kompanija nije navela tačan iznos ugovora, ali se navodi da je kupovina autorskih prava vredna više od 250 miliona dolara.

 

Poznato je da je kupljeno 26 Bouvijevih albuma. Takođe, kupljeno je i nekoliko stotina pesama među kojima su čuvene „Space Oddity“, „Ziggy Stardust“, „Heroes“ i „Let“s Dance“.

 

 

Bouvi je svoj poslednji album „Black Star“ izdao dva dana pre smrti, 8. januara na svoj 69. rođendan.

 

Biografija Dejvida Bouvija

 

Dejvid Robert Džouns (8. januar 1947 – 10. januar 2016), poznatiji kao Dejvid Bouvi, bio je jedan je od najpoznatijih britanskih rok muzičara, pevača, kompozitora i glumaca.

 

Muzička karijera Dejvida Bouvija trajala je više od pet decenija. Bouvi je, naročito od 1970. godine, konstantno menjao muzički stil i imidž.

 

Bouvi je preminuo od raka jetre, 10. januara 2016. godine, dva dana nakon 69. rođendana i na dan objavljivanja albuma. Rak mu je dijagnostikovan 18 meseci ranije, što on nije iznosio u javnost.

 

Belgijski pozorišni reditelj Ivo van Hov, koji je radio sa pevačem na mjuziklu Lazarus, izjavio je da Bouvi nije dolazio na probe zbog progresije bolesti.

 

Nakon njegove smrti, fanovi su se okupili, položili cveće kod njegovog murala u rodnom gradu Brikstonu i pevali njegove pesme. Spomen obeležja nalaze se i u Berlinu, Los Anđelesu i kod njegovog apartmana u Njujorku. Posle njegove smrti, porasla je prodaja albuma.

 

Bouvi je insistirao da ne želi sahranu pa je kremiran u Nju Džerziju 12. januara. Po njegovoj želji, pepeo je prosut na Baliju, u Indoneziji.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište