fbpx

header

Premijerni koncert sastava Tamikrest u Beogradu

tamikrest-koncert-drugstore-beograd-2022

Hvaljeni tuareški sastav Tamikrest održaće svoj premijerni nastup u Beogradu.

 

Kada je Tamikrest osnovan 2006. godine, svi muzičari su bili u ranim dvadesetim. Poreklom su iz regiona oko Kidala, grada na severu Malija. Svi su išli u školu Les enfants de l’Adrar u Tinzavatenu, maloj oazi usred pustinje, koju su finansirale evropske fondacije. Tu su budući članovi Tamikresta stekli osnovnu muzičku obuku.

 

Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se vodio između 1990. i 1995. Mnogi članovi porodice i prijatelji su poginuli dok su se Tuarezi borili za svoju autonomiju. Kada su 2006. izbili novi neredi, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili su da se ne bore oružjem, već da muzikom skrenu pažnju na problem Tuarega.

 

Tamikrest na jeziku tamašeka znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze sa različitih meridijana: Mali, Niger, Alžir i Francuska. Želeći da u potpunosti preuzmu svoj tuareški identitet, našli su u pobunjeničkoj muzici Ihumar načine da to izraze.

 

– Pustinja nas ugošćuje, jezik nas spaja, kultura nas vezuje – kažu članovi benda.

 

U mladosti su svirali tradicionalnu muziku Kel Tamashek-a, kako se Tuarezi nazivaju, i pesme tuareškog benda Tinariwen. On je već osamdesetih kombinovao afričku tradicionalnu muziku sa zapadnom rok muzikom. Kroz internet i mp3 kulturu, članovi Tamikresta su upoznali bendove i muzičare kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler koji su takođe uticali na oblikovanje posebnog zvuka grupe.

 

Slučajan susret sa američko-australijskim bendom Dirtmusic na Festival au Desert 2008. godine, koji se održao u Esakaneu, doveo je do prijateljstva i muzičke saradnje. Kada su Dirtmusic snimili svoj drugi album, BKO, u studiju u Bamaku 2010. godine, članovi benda Tamikrest pozvani su da sviraju na tom izdanju. Chris Eckman je takođe producirao Adagh, prvi album Tamikresta.

 

Tokom 2010. godine, oba benda su zajedno obišla Evropu i svirali na festivalima kao što su Sziget i Orange Blossom Special. U oktobru 2010. Chris Ekman je producirao drugi album Tamikresta pod nazivom Toumastin, koji je objavljen u aprilu 2011.

 

Kroz poruku svojih pesama, Tamikrest želi da poeziju i kulturu Tamašeka učini dostupnim stanovnicima sveta većeg od prostranstva saharske pustinje.

 

U petak, 24. juna, biće održan koncert sastava Tamikrest u klubu Drugstore sa početkom u 21 čas.

 

Ulaznice se mogu kupiti po promotivnoj ceni od 1.500 dinara, ograničen kontigent do 1. juna, na prodajnim mestima Gigstix-a i Tickets-a. Kada se rasprodaju promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 1.800 dinara. Na sam dan koncerta za ulaznicu je potrebno izdvojiti 2.100 dinara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište