fbpx

header

Predstava “Naši dani” u AKUD „Branko Krsmanović“

U petak, 29. aprila, u AKUD „Branko Krsmanović“ održaće se predstava “Naši dani”, s početkom u 19 i 15 časova.

 

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama Vladislava Petkovića Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića (1873-1908).

 

On je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena ogrezlu u korupciji i nasilju, kao i servilno i poslušničko građansko društvo. Iako je bio hroničar svoga doba, Radoje Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj istorijskoj situaciji, nego i opšte ljudsko i društveno zlo, koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scena Ribnjak (@scenaribnjak)

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

 

Radoslav Milenković u ovoj predstavi igra više od trideset likova.

Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva pučkog pozorišta, farse, groteske, komedije dell’arte i kabarea, ostvarena je predstava koja je ovenčana brojnim nagradama u prethodnih trideset godina, i koja je svojom savremenošću i angažovanošću u potpunosti korespondirala sa svojim savremenicama.

 

Predstava je dobitnica nagrade “Zlatna kolajna” od publike na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu. Do sada je izvođena više od 1.700 puta, a ukupno ima 36 likova.

 

Ne propustite predstavu “Naši dani” 29. aprila, u AKUD „Branko Krsmanović“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište