fbpx

header

Počeo XVII Festival rane muzike u Beogradu

U Beogradu je počeo XVII Festival rane muzike na istorijskim instrumentima. Na ovogodišnjem Festivalu beogradska publika će imati priliku da čuje deset koncerata srednjevekovne, renesansne i barokne muzike na instrumentima ovih epoha. Koncerti se održavaju u Etnografskom muzeju, kao i u crkvi sv. Petra i katedrali Blažene Djevice Marije, a svi počinju u 20 časova.

 

Vokalne i instrumentalne kompozicije, svirane na istorijskim instrumentima i na istorijski način, izvodiće renomirani domaći i strani izvođači. Svečano otvaranje je povereno beogradskom ansamblu “VisAntiqua” sa programom muzike srednjeg veka i renesanse, a biće predstavljen u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 13).

 

 

Od ostalih ansambala i solista, u nedelju 29. maja predstaviće se najpre priznati hrvatski čembalista Pavao Mašić sa programom Bahovih “Goldberg varijacija” u crkvi sv. Petra (Makedonska 23), a dan kasnije, u ponedeljak 30. maja u istom prostoru, najpoznatija hrvatska barokna violinistkinja Laura Vadjon sviraće violinske sonate italijanskih i nemačkih baroknih majstora uz pratnju Pavla Mašića na čembalu i kamernim orguljama.

 

 

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji organizatora sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, 31. maja u katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75) biće predstavljen renomirani italijanski ansambl “I Cavalieri del Cornetto” (“Vitezovi korneta”). Njega vodi jedan od najvećih svetski priznatih virtuoza na renesansnom kornetu Andrea Ingišano.

 

Uz kolegu Davida Brutija, takođe na kornetu, te sjajnog venecijanskog orguljaša Simonea Vebera (koji je već bio gost Beograda prošle godine na festivalu “Dani orgulja”), predstaviće program muzike XVII veka za dva korneta i orgulje pod naslovom “Tempesta di Passaggi” (“Olujni pasaži”).

 

Samo dan kasnije, 1. juna u istom prostoru, biće predstavljeni ponovo naši umetnici — traverzo flautistkinja Karolina Beter (koja je inače rođena u Nemačkoj) i naš priznati lautista i teorbista Darko Karajić. Na programu su svite za flautu i teorbu francuskog kompozitora Roberta de Vizea, a program nosi naslov “Kraljev san”.

 

 

Da je beogradski Festival rane muzike raznovrstan i po izboru izvođača i po muzičkoj ponudi pokazaće koncert zakazan za 2. jun u crkvi sv. Petra, na kome će mađarski umetnici Reka Mikloš, glas (rođena u Rumuniji) i Andrej Kapor, barokna violina (rođen u Subotici) izvesti solistički program gregorijanskog korala i kompozicija za violinu solo J.S. Baha i Franca Ignaca fon Bibera.

 

Andrej Kapor je inače već poznat beogradskoj publici po izuzetno emotivnoj interpretaciji Bahove arije “Erbarme dich” tokom nedavno izvedene Pasije po Mateju u Kolarčevoj zadužbini, dok će Reka Mikloš, koja živi i radi u Senti, prvi put biti predstavljena Beogradu.

 

Paralelno uz festival, organizator Studio za ranu muziku predstaviće i XIX Beogradsku baroknu akademiju, na kojoj će od 3. do 7. juna majstorske radionice iz barokne interpretacije i sviranja na starim instrumentima držati priznati evropski umetnici.

Flautistkinja svetskog renomea Rejčel Braun iz Velike Britanije, barokni violinisti Adrijan Baterfild (takođe iz Velike Britanije) i italijan Simone Piri, nemački bariton Kristijan Hilc, te naši umetnici — čembalista i dirigent Predrag Gosta.

 

Barokni violončelista i gambista Srdjan Stanić, blok-flautistkinja Meila Tomé (rođena u Brazilu), kao i lautista Darko Karajić. Oni zajedno će se kao ansambl “London Handel Players” i Mentori Barokne akademije predstaviti u crkvi sv. Petra 5. juna sa kompozicijama Baha, Hendla, Telemana i Kvanca u programu pod nazivom “Velikani baroka”.

 

 

Solisti ansambla “New Trinity Baroque” Ana Torbica (sopran i barokna viola), Meila Tomé (traverzo i blok flauta), Srdjan Stanić (barokno violinčelo i viola da gamba), Andrej Jovanić (teorba) i Predrag Gosta (čembalo i kamerne orgulje) predstaviće 6. juna u crkvi sv. Petra program pod nazivom “Zaboravljeni majstori baroka”. Na njemu će se čuti koncerti, sonate i crkvena muzika Sarija, Porpore, Klemencija, Anjeletija, Brosara, Hasea i Šica.

 

Samo dan kasnije, 7. juna u Etnografskom muzeju, imaćemo priliku da prisustvujemo koncertu polaznika XIX Barokne akademije na kome će svi oni koji su proveli nekoli dana radeći sa profesorima izvesti program muzike engleskog i evropskog baroka (Persl, Hendl i drugi).

 

Nakon ovoga koncerta, kao zatvaranje festivala, naš izuzetni umetnik na viola da gambi Srđan Stanić, uz pratnju Predraga Goste na čembalu i orguljama, predstaviće koncert pod nazivom “Umetnost viola da gambe” povodom proslave 20 godina umetničkog rada sviranja na ovom instrumentu. Na programu će biti kompozicije za viola da gambu solo, kao i one uz pratnju na baso-kontinuu, kompozitora kao što su Ortiz, Ronjoni, Hjum, Mare, Hakvart i Forkerej.

 

Bitno je istaći i da je ova godina za organizatora festivala, udruženje Studio za ranu muziku, i jubilarna godina, pošto Studio proslavlja 30 godina od svog osnivanja. Osnovan 1992. godine kao odjek prvog Festivala rane muzike koji je bio održan godinu dana ranije, Studio za ranu muziku je prvo udruženje ove vrste kod nas, osnovano sa ciljem da okupi sve ljubitelje i izvođače rane muzike pod jednim okriljem.

 

Osnivač Festivala i Studija su barokni flautista i muzikolog Dragan Karolić (koji je bio i prvi umetnički direktor festivala) kao i dirigent i čembalista Predrag Gosta (koji je sadašnji umetnički direktor festivala).

 

 

Festival rane muzike je ove godine ponovo podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Mađarska ambasada i kulturni centar “Collegium Hungaricum”, fondacija “Makris” iz SAD-a, Majstorska radionica za održavanje klavijaturnih instrumenata “Bjelanović”, kao i drugi partneri i sponzori. Organizatori su zahvalni i Etnografskom muzeju i crkvama sv.

 

Petra i Blažene Djevice Marije koji su im velikodušno ustupili svoje prostore za održavanje koncerata. Ulaznice se prodaju na biletarnici Kolarčeve zadužbine gde Studio za ranu muziku ima svoje sedište, kao i pred koncerte na ulazima prostora gde se koncerti održavaju i to po veoma pristupačnim cenama — pojedinačne karte su 300 dinara, a propusnica koja važi za sve koncerte je 1.500 dinara (50% popusta).

 

Za dodatne informacija i detaljan raspored posetite veb prezentaciju Festivala na festivalranemuzike.com, pošaljite email na info@festivalranemuzike.com, ili pozovite telefon 066-961-2111 (Umetnički direktor Predrag Gosta)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište