fbpx

header

Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije u Bloku 13

Beogradska filharmonija

Objavljen pobednik konkursa za Arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

 

Nakon temeljnog i transparentnog procesa izbora, u velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije. Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbija, u Bloku 13.

 

Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija

 

PR Beogradske filharmonije Jelena Mališinović za Rebelgrade kaže da je ovim projektom višedecenijski san vizionara Ivana Tasovca o budućnosti Beogradske filharmonije, upravo dobio svoj oblik.

 

-Oduševljeni smo dizajnom londonskog studija Al_A , koji je prozračan i odiše “monumentalnom lakoćom”. Nalazimo se u jednom od najznačajnijih trenutaka novije istorije Beogradske filharmonije jer je pred nama  izgled našeg novog doma koji  zaslužuju svi: filharmoničari, naša publika, beograđani i svi građani Srbije, koji će biti nova tačka susreta sa celim svetom – rekla je Milašinović.

 

Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija

 

Ukupna vrednost projekta je 10.229.850 američkih dolara.  AL_A je nagrađivani projektni studio čiji je osnivač Amanda Levete, nosilac RIBA Stirling nagrade. Neki od izvedenih projekata ovog tima su uređenje bloka muzeja Viktorija & Albert u Londonu i Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu.

 

Buduća koncertna dvorana Beogradske filharmonije biće jedinstvena na Balkanu, osmišljena u skladu sa najboljom međunarodnom praksom. Objekat će sadržati više različitih prostora za izvođenje, održavanje proba i kreativnih nastupa, uključujući i simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta za publiku i 400 mesta za orkestar sa horom.

 

Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija

 

Cilj UNDP-a je da projekat Кoncertne dvorane Beogradske filharmonije doprinese društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju zemlje.

 

Кonkurs za najbolje arhitektonsko rešenje sproveden je tokom 2021. godine, sa željom da privuče svetski poznate projektantske kuće. Кao rezultat, dobijeno je 37 prijava iz 15 različitih zemalja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište