fbpx

header

Na fado i flamenko putovanje vode nas Sara Koreja i Tamara Jokić

fado-flamenko-koncert-2022

Na fado i flamenko putovanje, od Lisabona do Sevilje, publiku će povesti dve dive mlađe generacije Sara Koreja i Tamara Jokić, uz pratnju ekskluzivnih španskih i portugalskih muzičara.

 

Ovo su dva odvojena koncerta koja će izvesti dve neponovljive pevačice na pozornici Kolarčeve zadužbine. Ova jedno koncertno veče je namenjeno pravim ljubiteljima tradicionalnog portugalskog i španskog zvuka, pravo fado i flamenko putovanje.

 

Fado princeza i zvezda Univerzal Music Portugala, Sara Koreja, ekskluzivno nastupa prvi put u Beogradu. Sarin debi album osvojio je nagradu Revelation Radio Festivala, dve nominacije na prvom izdanju Play – Portuguese Music Awards i nominaciju za Latino Gremi nagradu 2021. godine.

 

Flamenko spektakl rezervisan je za talentovanu pevačicu Tamaru Jokić. Ona će predstaviti novi album „Transibérica“ izdat za portugalski Sony Music SME Iberia. To je fuzija španske i portugalske muzike pod okriljem proslavljenog gitariste Havijera Limona čiji ansambl prati Tamarin nastup.

 

Dupli koncert fado i flamenko muzike održaće se 19. maja u Kolarčevoj zadužbini u okviru 23. Guitar Art Festivala.

 

Tamara Jokić je prva umetnica iz Srbije koja je izdala album za prestižni portugalski Sony Music. Album je snimila za vreme pandemije, putujući pod maskama i šetajući od Španije do Portugala. To je kombinacija svih njenih dotadašnjih težnji i strasti: pet pesama na španskom i pet pesama na portugalskom jeziku. Od toga su neki tekstovi i poezija Federika Garsije Lorke, slavnog Granađanina sa čijom rečju se Tamara saživela tokom života u Andaluziji i studiranja u Granadi. Album su producirali Havijer Limon i Dijogo Klemente.

 

Limon poseduje 10 Gremija, a radio je sa Pakom de Lusijom, Marizom, Buikom, Malom Rodriges, Nelom Rohas, Diego el Sigalom i mnogim drugim umetnicima. Klemente je radio sa imenima poput Marize, Ane Moure, Karminjo, Dulse Ponteš, Sare Korejo.

 

fado-flamenko-koncert-2022

Tamara Jokić, Foto: Promo

 

Tamara je rano počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu. Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji. Nakon toga je otišla na studije pevanja na prestižnom Berkliju.

 

Jokićeva je dobitnica Mediterranean Music Institute Award. Istu joj je dodelio Berkli posle serije koncerata autorske i tradicionalne muzike sa prostora Mediterana i Balkana.

 

Tamara je do sada nastupala u Karnegi Holu, Teatro Sarsuela Madrid, Symphony Space NY, Berklee Performance Center Boston, Jazz Club Reduta Prague, Drom NY i mnogim drugim.

 

Sara Koreja je od detinjstva živela i disala fado. Odrasla je u fado porodici okružena muzikom i muzičarima. Imala je samo 13 godina kada je pobedila na festivalu Grande Noite do Fado. Ubrzo je pozvana da peva u jednoj od najpoznatijih fado kuća u Lisabonu, Casa de Linhares. Tamo je imala priliku da peva i uči zajedno sa legendarnim fado pevačima kao što su S. Rodriges, H. Fernando i M. da Nazare.

 

Njen prvi album „Sara Correia“, koji je objavio Universal Music Portugal, nastao je u saradnji sa producentom D. Klementeom. Ovaj album joj je, osim nagrada i nominacija, doneo i više od 30 koncerata u zemljama kao što su Španija, Južna Koreja, Norveška, Italija i Austrija. Već je 2020. godine nastupala u Indiji, Belgiji, Holandiji i Čileu.

 

fado-flamenko-koncert-2022

Sara Koreja, Foto: Promo

 

Njen drugi album „Do Coracao“ iz 2020. godine dobio je jednu nominaciju na Play Festivalu u kategoriji najbolji fado album 2021. godine.

 

Koreja je takođe pozvana je da nastupi uživo na otvaranju portugalskog predsedništva Savetom Evropske Unije, u Centro Cultural de Belem u Lisabonu, početkom 2021. godine. Tom prilikom, nastupila je uz pratnju Portugalskog simfonijskog orkestra, kojim je dirigovala Žoana Karneiro.

 

Jedna ulaznica pokriva oba koncerta. Karte su dostupne od 15. aprila po cenama od 1.890 do 3.590 dinara, na blagajni Kolarčeve zadužbine, i putem prodajne mreže Tickets.rs. Informacije i rezervacije na telefon 011 4016 002; 064 1407 583 ili mejlom na office@gaf.rs.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište