fbpx

header

Mladi srpski muzičari iz „Muzika nade“ nastupili u Madridu

muzika-nade-madrid-koncert-2022

Više od 140 mladih muzičara iz 17 evropskih zemalja, među kojima i 9 svirača iz Srbije, održalo je nezaboravan koncert 14. jula. Nastupili su na sceni Auditorio Nacional de Musica u Madridu u okviru Omladinskog Orkestra Sisteme Evrope pod nazivom „Muzika nade“.

 

Izvedena su dela Baha, Sibelijusa, Holsta, Musorgskog i drugih velikana umetničke muzike. Odsvirana su dela pod dirigentskim palicama četiri dirigenta: Etjen Abelina, Ron Dejvis Alvareza, Lare Diloj i Joane Sijeralte.

 

muzika-nade-madrid-koncert-2022

Foto: Promo

 

Koncert predstavlja svečanu završnicu šeste letnje orkestarske rezidencije koja je trajala od 7. do 15. jula u Madridu. Slogan „Sviramo da bismo promenili svet“ predstavlja zajedničku misiju mladih svirača da kroz strast, posvećenost, saosećajnost i odgovornost muzikom uzdižu sebe, jedni druge, a potom i čitavo društvo.

 

U svojim zemljama porekla, oni su deo lokalnih inicijativa inspirisanih „El Sistema“. U pitanju je program koji se zalaže da sva deca kroz težnju ka muzičkoj izvrsnosti ostvare svoj puni potencijal. Poenta je i da steknu vrednosti koje favorizuju njihov razvoj i vrše pozitivan uticaj na bližu okolinu.

 

muzika-nade-madrid-koncert-2022

Foto: Promo

 

Ovu ideju je u Venecueli pre više od 47 godina kreirao maestro Hose Antonio Abreu. Od tada je ona doprinela poboljšanju života miliona dece i mladih u više od 70 zemalja.

 

U Srbiji „El Sistema“ program „Muzika nade“ pokrenula je organizacija Music Art Project 2014. godine. Kroz program je prošlo više od 1.500 dece iz 10 gradova. Ovo je četvrta SEYO rezidencija na kojoj mladi muzičari iz naše zemlje imaju priliku da nastupaju u najznačajnijim evropskim koncertnim dvoranama.

 

muzika-nade-madrid-koncert-2022

Foto: Promo

 

Tokom svog boravka, mladi članovi SEYO-a intenzivno su vežbali, sarađivali i družili se na probama koje su vodili istaknuti muzički profesionalci iz  Evrope. Posvetili su se, pored muziciranja, i promovisanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kroz orkestarsko iskustvo. Dan uoči gala koncerta, orkestar je održao i ulični performans (nastup iznenađenja) na užurbanom madridskom trgu Kolon.

 

– U programu „Muzika nade“ svi se trudimo da kroz muziku ostvarimo bolje životne šanse za naše vršnjake kojima je potrebna podrška, a koja su takođe deo našeg orkestra. Ovo je moj prvi SEYO  i oduševljena sam koliko smo zajedno uspeli da postignemo za samo sedam dana. Bilo je tu mnogo zajedničkog rada. Kroz to intenzivno iskustvo sklopili smo neraskidiva prijateljstva – rekla je klarinetistkinja Anđela Protić (17).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište