fbpx

header

Miroslav Tadić sa prijateljima predstavlja „Etno veze“ na Gitar art festivalu

Naš priznati gitarista u svetu Miroslav Tadić će sa svojih nekoliko muzičkih prijatelja održati 21. maja koncert pod nazivom „Etno veze“ u beogradskoj Kombank dvorani, u okviru 23. Gitar art festivala.

 

Zajedno sa Tadićem prvi put će nastupiti i pevač Božo Vrećo, američka violinistkinja Ivet Holčvart, tamburaš Bako Jovanović i gitarista Đusi Kovač, koji će spajati različite muzičke tradicije kao što su makedonska, tamburaška, flamenko, brazilska, romska muzika, bluz i sevdah.

 

Tadić je majstor akustične i električne gitare, kompozitor, aranžer i pedagog, koji je široj javnosti poznat po saradnjama sa Vlatkom Stefanovskim, Radetom Šerbedžijom, Matijom Dedićem i braćom Teofilović, a publika će ga upoznati u potpuno novim kombinacijama koje je okupio specijalno za GAF.

 

Miroslav Tadić, jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih, najraznovrsnijih i najproduktivnijih umetnika u svetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine uvrstili su 1997. među 30 najoriginalnijih gitarista sveta.

 

 

Nastupao je i snimao ploče s velikanima svetske muzičke scene, među kojima su: ansambl Losanđeleske opere sa Plasidom Domingom, zatim Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz rok grupe „Cream“, Vlatko Stefanovski, Jadranka Stojaković, Teodosij Spasov, Djivan Gasparjan, Joakim Kun i mnogi drugi.

 

Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj mešavini mnogobrojnih muzičkih stilova kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika.

 

Pisao je muziku za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za u svetu nagrađivani film 72 dana Danila Šerbedžije. Često nastupa u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i u Aziji, i to u nekim od najuglednijih koncertnih dvorana poput bečkog Muzikferjna, londonskog Rojal festival hola i Centra „Barbican”, zatim sale „Die Alte Oper” u Frankfurtu i Hola Japanske radiodifuzne korporacije (NHK) u Tokiju.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište