fbpx

header

Marta Argerič največa zvezda 30. Belefa

Marta Argerič

Jubilarni, 30. Beogradski letnji festival (Belef) koji se održava do 9. jula na više otvorenih i zatvorenih scena, a pod sloganom “Želim magiju”, ponudilo je više od trideset predstava i nekoliko koncerata, uključujući i nastup čuvene pijanistkinje Marte Argerič u Кolarčevoj zadužbini.  Proslavljena pijanistkinja Marta Argerič nastupiće u završnici 30. BELEF-a sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a pod vođstvom dirigenta Luisa Gorelika.

 

Prvi solistički koncert Zoe Kida u Botaničkoj bašti

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELEF (@belef_2022)

 

Ne propustite ovo jedinstveno iskustvo 9. jula sa početkom u 20 sati u Кolarčevoj zadužbini.

 

Marta Argerič je rođena 1941. godine u Buenos Ajresu. Кlavir je počela da svira sa tri godine, a već sa osam godina je imala svoj prvi solistički koncert, na kome je izvela Betovenov Кlavirski koncert br. 1, u C – duru. Кada se preselila u Evropu 1955. godine, Marta je počela da radi sa poznatim pijanistom Fridrihom Guldom u Austriji. Njeni profesori kasnije bili su i Arturo Benedeti Mikelanđeli i Stefan Aškenazi. Mikelanđeli joj je bio od velike pomoći kada je u dvadesetoj godini upala u umetničku krizu.

 

Godine 1965. nastali su i njeni prvi snimci, na kojima je svirala dela Šopena, Bramsa, Ravela, Prokofjeva i Lista. Smatra se da je njena tehnika sviranja toliko dobra da je često upoređuju sa Vladimirom Horovicem. Iako neki kritičari tvrde da Marta možda preteruje u dinamici i tempu, njeno sviranje karakteriše strastvenost i jedinstven ton.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište