fbpx

header

“Lebanon Hanover” na jesen u Beogradu

Lebanon Hanover

26. novembra u Domu omladine Beograda održaće se koncert „Lebanon Hanover“-a sa specijalnim gostima, sa početkom u 19 časova.

 

Jednim slučajnim upoznavanjem preko interneta Larise Ajsglas(Larissa Iceglass) i Vilijama Mejbelina (William Maybelline) 2010. godine nastao je bend Lebanon Hanover. Spojile su ih muzičke preporuke sajta LastFM i tako su otkrili zajedničku ljubav prema muzici.

 

Larisa, koja je poreklom iz Švajcarske je odlučila da poseti Vilijama u Sanderlendu na severu Engleske. Za nju je to bilo nekultivisano i beživotno mesto, tako da nisu izlazili nigde već su stvarali muziku. I samo nakon nedelju dana nastale su pesme Die World, Einhorn i Totally Tot.

 

Oboje su da ostavili svoje muzičke projekte po strani i napravili zajednički bend. Iz želje da ime benda zvuči neobično poslužili su se nazivima gradova u Nju Hempširu, SAD.

 

 

Larisa je vokal, svira gitaru i sintisajzer, dok Vilijam pokriva bas i takođe vokal i sintisajzere. Duo unosi snažan nagoveštaj tame u savremenu pop muziku. Njihov stil karakterišu kao kombinaciju cold wave i dark wave pravca sa uticajima post-panka, noar estetike i dekadentne poezije osamdesetih.

 

Njihove pesme donose doslednu mračnu atmosferu kroz elegantan i jednostavan zvuk. Baziran je na monotonim jakim bas linijama, kratkim gitarskim akordima, vintidž sintisajzerima i dubokim vokalima. Zajedno stvaraju neku vrstu sintetičkog apokaliptičnog popa.

 

Sve to podseća na Siouxsie and the Banshees, The Cure, Bauhaus i Xmal Deutschland. Sirovost koja se oseća u muzici koju stvaraju je za njih lepa, oni “cene nesavršenost u svim sferama zivota“. Smatraju da moderna muzika suviše koristi autotjun i da je postala previše digitalna. Njihova srca „kucaju analogno, toplo i nesavršeno“.

 

Nisu od onih bendova koji žele da postanu zvezde po svaku cenu. Prioritet pripada njihovom integritetu i autentičnosti preko koje izražavaju svoju filozofiju o svetu u kome živimo.

 

Tekstovi pesama odaju osećaj egzistencijalnog ponora i očaja, bave se temama izolacije, pustoši i usamljenosti podsećajući nas na Bajronovu poeziju. Deset godina nakon prvog albuma „The World Is Getting Colder“ koji su snimili za Fabrika tu saradnju su nastavili i na narednih pet.

 

Na aktuelnom albumu koji je izašao 2020. „Sci-Fi Sky“ hteli su da svoju strast prema ranim osamdesetima, novom talasu i post-panku dignu na naredni nivo. Dali su kako oni kažu „novi sjaj“ hevi metalu, indastrijalu, šugejzu devedesetih i neo-folku na Lebanon Hanover način. Slušanjem pesama sa albuma prepoznaćete konstantne znake romantičnog nihilizma u Angel Face, distopiju u Digital Ocean.  Dok će vas mračna Come Kali Come odvesti u „spiralni crni ponor smrti“ što je i bila ideja Vilijama kada ju je pisao.

Lebanon Hanover stiže u Srbiju na jesen, tačnije 26. novembra. Tada će domaća publika napokon moći da čuje uživo njihovu poeziju otuđenosti, čežnje, ljubavi i melanholije.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište