fbpx

header

„Chalaban bend“ u Madlenianumu

Chalaban bend

Kako zvuči muzička fuzija gnaw-a i jazz-a u izvođenju maronkanske grupe “Chalaban benda” iz Budimpešte, domaća publika imaće prilike da čuje 8. marta na velikoj sceni Madlenianuma.

 

“Chalaban bend” zasviraće u čast 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Maroka i Srbije, koje se obeležava u ovoj 2022. godini. Upravo u znak višedecenijske saradnje i prijateljskih odnosa Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu pripremila je program sa nizom umetničkih i kulturnih aktivnosti (muzički koncerti, filmski festivali, književne konferencije) u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture.

 

Marokanski muzičar Said Tichiti je 1999. godine osnovao Chalaban Bendu glavnom gradu Mađarske. Bend je veoma aktivan na svetskoj muzičkoj sceni centralne i istočne Evrope i na veoma originalan način testira otvaranje marokanske muzike ka tradicionalnoj muzici srednje Evrope, kao i ka balkanskom i ciganskom stilu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabel Noémi Bartos (@bni_bynono)

 

Vođa benda, Said Tichiti, poreklom je iz grada Guelmima na jugu Maroka, a diplomirao je na Dramskom institutu u Rabatu. Na početku svoje muzičke avanture odabrao je da se bavi muzikom koji potiče odakle su njegovi roditelji, i to stilovima Gnava, Ganga, Hasani i Guedra.

 

Sa željom da spoje instrumente i melodije juga i severa, istoka i zapada, oni svojim radom prevazilaze okvire vizije narodne muzike. To je razlog zašto je svaki koncert ili album Chalaban benda ispunjen pustinjom i duhovnošću kroz koje se prožimaju melanholočne melodije srednje Evrope, a na kraju se čuje prizvuk transa.

 

Chalaban bend do sada ima 6 albuma: Marokanski nomad, Marokansko proleće, Al Baraka, Nejdeb, Slobodan hašiš i najnoviji Gleimim, koji je bend predstavio u Palati umetnosti u Budimpešti, na svom odmah rasprodatom koncertu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište