fbpx

header

Koncert za Svetski dan džeza: Big Bend RTS i Nenad Vasilić

big-bend-rts-i-nenad-vasilić-koncert-2022

Nenad Vasilić i Big Benda RTS će održati ekskluzivni koncert u Domu omladine Beograda povodom Svetskog dana džeza.

 

Ovaj koncert realizuje se u sklopu nastavka saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Zajednička kulturna misija i visoki umetnički i stručni kriterijumi u kreiranju i izvođenju programa, predstavljaju jednu od glavnih uporišnih tačaka buduće saradnje ove dve institucije.

 

Tokom narednih meseci, publici će zajednički predstaviti izuzetne umetničke programe u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

 

Upravo je koncert u Velikoj Sali DOB, 30. aprila sa početkom od 20 časova, uvod u predstojeći, Beogradski džez festival. Beogradski džez festival će biti održan u poslednjoj nedelji oktobra.

 

Ulaznice se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 1.000 dinara su u prodaji na Blagajni DOB i online na Tickets.rs.

 

Nenad Vasilić, priznati džez kontrabasista i kompozitor, prisutan je na evropskoj muzičkoj sceni više od 25 godina. Svoje autorske kompozicije, inspirisane balkanskim ritmovima, džezom i klasičnom muzikom, sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima.

 

Na koncertu u DOB, Vasilićeve originalne kompozicije biće izvedene u novim aranžmanima, iz pera aranžera iz Amerike, Austrije i Srbije.

Atraktivnost ovog nastupa ogleda se i u tome što je „Balkan džez“ muzika do sada u čitavom svetu veoma retko izvođena sa orkestrima Big Bend formata. Ovaj koncert će biti ujedno i svetska premijera Vasilićeve muzike u „novom ruhu“.

 

Vasilić je studirao na Džez akademiji u Gracu, posle čega se nastanio u Beču. Snimio je 12 albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Godine 2014, imenovan je za ambasadora za integraciju pri kabinetu kancelara Austrije, a 2018. za kreativnog ambasadora platforme „Srbija stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije.

 

Nenad Vasilić je i dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci“ za 2017. godinu, koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije. U aprilu 2020. imenovan je za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i šefa katedre za kontrabas.

 

Big Bend RTS je osnovan 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948). Od samih početaka delovao kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Na džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu.

 

Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima, na nekoliko UNICEF koncerata i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike, a iznedrio je i plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu. Big Bend RTS ima bogatu studijsku diskografiju i mnoštvo koncerata snimljenih uživo za programe RTS-a.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište