fbpx

header

Koncert Ansambla Metamorfozis u Balkanu

Ansambl-Metamorfozis-Saša-Mirković-2022

Ansambl Metamorfozis zvanično otvara svoju 17. koncertnu sezonu „Endless poetry“ koncertom „About Life, Identity & Death“.

 

Na programu će se naći dela Pergolezija, Gabrijela Prokofijeva, Ajrata Išmuratova, Peterisa Vasksa, Samuela Barbera i Dmitrija Šostakoviča. Gosti ansambla na koncertu biće članice Akademskog hora „Obilić“.

 

Saša Mirković, umetnički direktor Ansambla, kaže da je ovaj koncert osvrt na situaciju kroz koju prolazimo poslednjih godina.

 

– Osvrt je na stradanja, patnju, ali i posveta svim žrtvama kako ratova, bolesti, tako i svakome od nas, procesu spoznaje, prihvatanja, suočavanja, preživljavanja – kaže Mirković.

 

Koncert „About Life, Identity & Death“ je zakazan za 20. april u Bioskopu Balkan.

 

Ansambl-Metamorfozis-2022

Foto: Promo

 

Beogradski kamerni ansambl „Metamorfozis“ osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića i Tatjane Jovanović Mirković.

 

Od svog nastanka ansambl je bio posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike. To su nova muzika, world music, ali i dobro poznata dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“. Drugačiji, novi aranžmani i scenske postavke predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

 

Ansambl Metamorfozis i Fondacija Saša Marčeta uspostavili su saradnju koja je rezultirala koncertnim nastupima i snimanjima za buduće projekte.

 

Akademski hor „Obilić“ osnovan je 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu, tadašnjoj Velikoj školi, pod imenom Akademsko pevačko društvo „Obilić“. Horom su dirigovali velikani srpske muzičke scene, Josif Marinković, Stanislav Binički, Jovan Bandur, Lovro Matačić, Svetolik Pašćan i Branko Dragutinović.

 

Među najveće uspehe hora ubrajaju se osam tromesečnih turneja po SAD i Kanadi, preko 500 koncerata, Evropi, Aziji, Južnoj Americi. Posebno se ističu učešća na proslavi 2.000 godina hrišćanstva u crkvi Santa Maria in Aracoeli u Rimu. Tu se mora spomenuti i učešće na Prvom svetskom horskom festivalu u Beču 2001. godine.

 

Hor je koncertno izvodio i brojne opere. Na svom repertoaru ima i brojna dela duhovne i svetovne muzike domaćih i stranih autora.

 

Umetnički rukovodilac Akademskog hora „Obilić“ je profesor emeritus i dirigent Darinka Matić Marović, a trenutni dirigent Đorđe Stanković.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište