fbpx

header

Koncert Ansambla Metamorfozis u Balkanu

Ansambl-Metamorfozis-Saša-Mirković-2022

Ansambl Metamorfozis zvanično otvara svoju 17. koncertnu sezonu „Endless poetry“ koncertom „About Life, Identity & Death“.

 

Na programu će se naći dela Pergolezija, Gabrijela Prokofijeva, Ajrata Išmuratova, Peterisa Vasksa, Samuela Barbera i Dmitrija Šostakoviča. Gosti ansambla na koncertu biće članice Akademskog hora „Obilić“.

 

Saša Mirković, umetnički direktor Ansambla, kaže da je ovaj koncert osvrt na situaciju kroz koju prolazimo poslednjih godina.

 

– Osvrt je na stradanja, patnju, ali i posveta svim žrtvama kako ratova, bolesti, tako i svakome od nas, procesu spoznaje, prihvatanja, suočavanja, preživljavanja – kaže Mirković.

 

Koncert „About Life, Identity & Death“ je zakazan za 20. april u Bioskopu Balkan.

 

Ansambl-Metamorfozis-2022

Foto: Promo

 

Beogradski kamerni ansambl „Metamorfozis“ osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića i Tatjane Jovanović Mirković.

 

Od svog nastanka ansambl je bio posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike. To su nova muzika, world music, ali i dobro poznata dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“. Drugačiji, novi aranžmani i scenske postavke predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

 

Ansambl Metamorfozis i Fondacija Saša Marčeta uspostavili su saradnju koja je rezultirala koncertnim nastupima i snimanjima za buduće projekte.

 

Akademski hor „Obilić“ osnovan je 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu, tadašnjoj Velikoj školi, pod imenom Akademsko pevačko društvo „Obilić“. Horom su dirigovali velikani srpske muzičke scene, Josif Marinković, Stanislav Binički, Jovan Bandur, Lovro Matačić, Svetolik Pašćan i Branko Dragutinović.

 

Među najveće uspehe hora ubrajaju se osam tromesečnih turneja po SAD i Kanadi, preko 500 koncerata, Evropi, Aziji, Južnoj Americi. Posebno se ističu učešća na proslavi 2.000 godina hrišćanstva u crkvi Santa Maria in Aracoeli u Rimu. Tu se mora spomenuti i učešće na Prvom svetskom horskom festivalu u Beču 2001. godine.

 

Hor je koncertno izvodio i brojne opere. Na svom repertoaru ima i brojna dela duhovne i svetovne muzike domaćih i stranih autora.

 

Umetnički rukovodilac Akademskog hora „Obilić“ je profesor emeritus i dirigent Darinka Matić Marović, a trenutni dirigent Đorđe Stanković.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište