fbpx

header

„Karmina Burana“ u Beogradu sa 400 učesnika

koncert-karmina-burana-beograd-2022

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“ održaće se na Trgu Republike u Beogradu.

 

Orfovo impoznantno delo će biti izvedeno, 28. maja, sa 400 izvođača na sceni dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić. Solisti su sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić.

 

Koncert „Karmina Burana“ je deo CEBEF-ovih „Classical Sessions“ programa, a ulaz je slobodan.

 

Moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Ovaj muzički spektakl biće jedna od retkih prilika u Beogradu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača.

 

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere „Mileva“, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini.

 

Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci. Nakon toga je „Mileva“ ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.

 

U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

 

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021. godine. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen“.

 

Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru. Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozotištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi „Don Karlos“ u Plovdivu, ali i na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto. Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište