fbpx

header

Jazz Special: Root 70 u BAM klubu

koncert-root-70-bam-klub-2022

Poznati internacionalni džez sastav Root 70 će održati svirku u BAM klubu. Džez bend Root 70 proslavio je 20. godišnjicu postojanja 2020. godine. 

 

Ovu okolnost duguje čitavom nizu činjenica. Trombonista Nils Vogram, saksofonista Hajden Čisholm, basista Met Penman i bubnjar Johen Ruckert čine jednu od najstabilnijih formacija u istoriji džeza.

 

U maju 2000. godine, Root 70 su održali prvi koncert pod ovim imenom na Moers festivalu. Neobično je da četiri ličnosti, koje su ne samo toliko jaki individualisti na svojim instrumentima, već i kao muzički likovi, ipak postižu veoma simbiotski bendovski zvuk. Četvorica protagonista se osećaju povezani jedni sa drugima kroz sličan muzički sistem vrednosti. Posvećeni su i uporedivoj osnovnoj estetici. Root 70 je uradio nešto što je mali broj bendova bio u stanju da uradi toliko godina.

 

Grupa tenziju svojih koncepata gradi na suprotnoj prirodi muzičara, iz čega nastaju nova preklapanja, lomovi, promene perspektive i pristupa.

 

Svako od četvorice pronašao je svoje mesto u bendu, koje je fleksibilno i uzima u obzir lične razlike. Da je drugačije, u supi ne bi bilo soli. Root 70 je postigao neku vrstu sofisticiranosti. Svoje muzičarske veštine pretvaraju u muziku sa karakterom. Cilj je da iznenade svoju publiku i sebe novim konceptima, oni ne žele samo da zagrebu površinu, oni žele da idu duboko.

 

Dok je Keln u početku bio neka vrsta epicentra za Root 70, sada postoji velika fizička distanca između muzičara. Vogram živi u Švajcarskoj, Čisholm u Nemačkoj, Ruckert i Penman u Njujorku. Logistički, ovo je povezano sa izazovima koje nije uvek lako savladati. Mesto nekadašnje spontanosti u susretu sada je bezuslovna volja da se bude u harmoniji, čak i na velikim udaljenostima.

 

Ono što je na početku spojilo četvoricu muzičara povezuje ih i danas. Root 70 je više od muzičke institucije, priča o uspehu dokumentovana na osam albuma. Sastav je utopija koja je postala stvarnost, o pomirenju suprotnosti bez kvarenja individualne tvrdnje svakog pojedinačnog dela celine.

 

U petak i subotu, 23. i 24. septembra, sastav će održati dva koncerta u prostorijama BAM kluba. BAM klub nalazi se u Jevrejskoj 24 (bliže Solunskoj), bočni ulaz u suteren zgrade.

 

Početak koncerta je u 21 čas, a ulaznice se mogu kupiti po ceni od 2.000 dinara.

 

Za članove BAM kluba je ulaz 1.000 dinara, a za njih su moguće rezervacije, kao i besplatan parking.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište