fbpx

header

Haustor ponovo na okupu!

haustor-album-treći-svijet-2022

Gotovo četrdeset godina nakon objave albuma „Treći svijet“ članovi grupe Haustor okupili su se da bi (do)snimili novu verziju pesme.

 

Naime, nedovršena dub matrica „Trećeg svijeta“ postojala je još od originalnog snimanja u jesen 1983. godine. Producent je bio Željko Brodarić-Jappa.

 

Sada su Darko Rundek, Srđan Sacher, Srđan Gulić-Gul, Zoran Zajec-Zexa i Damir Prica-Capri odlučili da je dorade. Ujedno će i proveriti kako danas međusobno funkcionišu kao bend za eventualni novi studijski projekat.

 

Članovi benda od kojih se neki nisu videli i dvadesetak godina, okupili su se dva dana u studiju Sunny. Tu je bio i ton majstor i snimatelj Sven Pavlović. U studiju su dosnimljeni materijali za pesmu „Treći svijet Dub 2022“.

 

Ova numera će se pojaviti kao prateći singl vinilnog reizdanja albuma benda Haustor „Treći svijet“. Album se nalazi i u prodaji.

 

– Pitao sam se kako ćemo funkcionisati nakon toliko vremena zajedničkog nesviranja. Ugodno sam iznenađen da su se svi maksimalno angažovali oko kreativnog rada na dub verziji „Trećeg svijeta“. Brinulo me je kako će se uklopiti moje sviranje saksa koje je vrlo slobodno, atonalno, blisko „free jazzu“ i slobodno improviziranoj muzici u strukturu i ideju stvari. Dečkima se izgleda dopalo to što sam odsvirao… – govori saksofonista i klavijaturista Capri.

 

Darko Rundek dodatno objašnjava izazove benda i kaže da je do ovog okupljanja došlo postepeno. Rekao je i da je izazov bio da od starog duba koji je bio malo dosadan naprave nešto interesantnije.

 

haustor-album-treći-svijet-2022

 

– Dub u principu ide prema smanjivanju elemenata, to je više minimalistička forma nego neko trpanje, ali možda se u tom susretu dogode neke nove ideje koji će tom dubu dati neki novi prostor koji će nas inspirisati. A usput se i igramo efektima što je glavno obeležje da se zvuk koji je bio gust u pesmi, da se raščlani na segmente i da mu se da neka materijalnost, neka druga, apstraktnija boja. A i ta pesma u ovom trenutku, čini mi se, ima puno smisla. Štogod napravili mislim da radimo u ime nekog smisla koji nadilazi okupljanje benda i tako dalje – govori Rundek.

 

Komentarišući da je snimanje proteklo „super ugodno“, bubnjar Gul kaže da je imao osećaj da je Haustor samo nastavio tamo gde je stao posle zadnjeg susreta.

 

– Bubnjarski stolac je takođe bio vrlo udoban te mi nije izazvao veće probleme. Nova verzija „Trećeg svijeta Dub“ mogla bi biti jako dobra ako uspemo da se disciplinujemo i za final redukujemo gomilu stvari koje smo snimili.

 

Zadovoljstvo susretom nakon tolikih godina i obavljenim poslom deli i gitarista Zoran Zajec – Zexa.

 

– Imam jedan tekst (pesmu) koji govori o promenama koje prate život i s kojima se svi suočavamo, i jedan deo teksta je „sretan sam, svanuo je dan, ništa se promijenilo nije“. Evo, to je moj osećaj nakon ovog snimanja, uhodani Gul i Sacher koji se brzo nađu, Rundek koji nakon godina i godina na stejdžu svira neku staru bas gitaru čekićem i stalno u potrazi za interesantnim zvukom, Capri koji je najbolji kad mu daš potpunu slobodu, al’ ne traži od njega da ponovi jer neće znati. I ja koji tražim da mi se vrte određene deonice i sto puta da nađem šta mi se sviđa. Tako smo uvek funkcionisali.

 

Ceo proces tonskog snimanja pratile su i kamere produkcijske kuće Interfilm. Materijali će biti iskorišćeni u videospotu pesme „Treći svijet Dub 2022“. Cilj je priprema za dokumentarni film reditelja i scenariste Arsena Oremovića.

 

Ljubitelje novog talasa posebno će oduševiti remasterovane verzije pesama sa originalnih magnetofnoskih traka. To su: „Neobičan dan“, „Zadnji pogled na Jeršaleim“, „Babilonske baklje“, „Patuljici u vrtu“, „Radnička klasa odlazi u raj“, „Donje strane munje“, „Skriven iza lažnih imena“ i „Treći svijet“.

 

Upravo ova ploča otkriva koliko je Haustor bio ispred svog vremena. Izbor melodija, harmonije, stihovi o uvek aktuelnoj temi – političkoj nekorektnosti i kritičkog promišljanja upakovani su u odlične aranžmane i produkciju zvuče i danas aktualno i moderno.

 

Reizdanje vinila „Treći svijet“ remasterovao je višestruko nagrađivan tonski snimatelj i producent Goran Martinac u studiju Croatia Records. Redizajn originalnog likovnog oblikovanja Daniela Ridičkog napravio je Darko Kujundžić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište