fbpx

header

Grammy nagrade – nekad čast, danas potencijalni „scam“

grammy-nagrade-rebelgrade

Grammy nagrade postale su sinonim za ostvarenje američkog sna sada već davne 1959. godine, kada je održana prva ceremonija dodele. Umetnici koji tek treba da pronađu svoje mesto pod reflektorima muzičke industrije, ali i već ostvarene superzvezde kojima još uvek nije uručeno ovo priznanje, vape da ukrase svoj studio ili dom čuvenom Grammy statuetom.

 

Međutim, sve češće se u medijima postavlja pitanje da li su upravo Grammy nagrade postale “žrtva” nameštaljki kojih je sve više na globalnom nivou, a o tome sve češće govore i poznati pevači. O čemu je zapravo reč? Pročitajte više u nastavku!

 

Grammy nagrade kao prestiž muzičke industrije

 

Frank Sinatra i Ella Fitzgerald jedni su od prvih muzičkih velikana koji su imali čast da im budu uručene Grammy statuete čija se vrednost danas procenjuje na oko 1.260 dolara. Tokom prve ceremonije dodeljeno je ukupno 48 nagrada za različite muzičke žanrove, a kako su se nizale godine duge tradicije obeležene eksperimentalnim istraživanjem i otvaranjem novih mogućnosti u procesu kreiranja muzike, Grammy nagrade dostigle su brojku od pozamašnih 84 nagrada.

 

Uvođenjem tolikog broja kategorija sve više se produžavao i spisak svečano pozvanih gostiju, pažnja medija, značaj Grammy ceremonije širom planete, ali i količina tračeva koja se poput magle uzdigla do sada već očiglednog nivoa.

 

Kontraverza, nezadovoljstvo i bunt

 

Nekad najveća čast – biti nominovan u određenoj kategoriji ili osvojiti Grammy statuetu, vremenom je počela da se rasipa pod drhtajem reči sve nezadovoljnijih pevača. Za sada već poduži niz bunta usmerenog ka organizatorima ove ceremonije, i to sa eksplicitno istaknutom sumnjom da su Grammy nagrade postale još jedna “nameštaljka” i “žrtva” korumpirane muzičke industrije zaslužne su velike zvezde poput: The Weekenda, Ariane Grande, Justina Biebera, Zayna Malika, Halsey, Eminema, Drakea, ali i mnogih drugih. Njihovi poznati twittovi, komentari u emisijama – bez ikakvog pardona, i sve veći broj umetnika koji dele isto mišljenje postali su uporište sve lošije reputacije koja prati Grammy nagrade u poslednjih nekoliko godina.

 

Dok je The Weeknd izrazio svoje nezadovoljstvo rečima da “Grammy nagrade ostaju korumpirane”, kao i da “duguju njemu, njegovim fanovima i industriji transparentnost” na Twitteru, Eminem je u intervjuu još 2016. godine bio jedan od prvih muzičara koji je progovorio o onome što se dešava “behind the scenes”. Pored toga, Justin Bieber se 2020. obratio čelnicima Recording Academyje Instagram postom u kome je objasnio da njegov album “Changes” pripada RnB muzičkom žanru, a ne pop žanru i kategoriji u kojoj je ovaj album zapravo bio nominovan u to vreme. S druge strane, reper Ye je otišao nekoliko koraka dalje tj. u potpunu krajnost objavivši video u kome se vidi da je Grammy statueta završila u wc šolji.

 

 

Sumnja da su Grammy nagrade postale još jedan “lažni” muzički spektakl prethodno isceniran tako da podrži trenutna dešavanja u Americi koja nemaju veze sa muzikom ne jenjava. Zapravo, “mešanje” političkih aspekata tamo gde im baš i nije mesto – na primer ovde, postaje sve češća asocijacija na Grammy nagrade. Umetnici se sve više osećaju poraženo, nezadovoljno, nasamareno i nepriznato od strane navodnih eksperata u žiriju. S druge strane, ti isti umetnici i dalje s nestrpljenjem iščekuju svaku listu nominacija za datu godinu – dakle, Grammy nagrade ostaju priznanje i cilj kome se i dalje teži. Neretko trnovit put do njegovog ostvarenja i aplauz vrsnih umetnika koji vas “napokon” posmatraju kao ostvarenog muzičara, i to zahvaljujući gvozdenoj statueti u obliku gramofona, sigurno ostaju aspiracija i budućim generacijama.

 

A koje su to nagrade dodeljene prošlog meseca u našem regionu pročitajte klikom na link.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište