fbpx

header

Džez koncert „Miracles“ na Kolarcu

Koncerti-Miracles

Džez pevačice mlađe generacije, Lana Janjanin i Dina Rizvić, nastupiće 13. februara u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Održaće koncert pod nazivom „Miracles“ uz pratnju Big Bend RTS-a.

 

Publika će tom prilikom moći da se upozna sa numerama, po kojima su Janjanin i Rizvić prepoznatljive u regionu.

 

Lana Janjanin i Dina Rizvić upisale su se u džez istoriju na prostoru regiona. Prve su žene koje su komponovale, aranžirale, odsvirale, otpevale i snimile svoj opus za džez orkestar.

 

Osim autorskih pesama, koncert će obilovati pesmama omiljenim kompozicijama muzičarki u džez maniru.

 

Lana Janjanin je studije kompozicije i master studije medijske kompozicije završila na Univerzitetu muzike u Beču. Janjin piše tekstove, komponuje, aranžira muziku za svoj džez sastav, sa kojim redovno nastupa na internacionalnim pozornicama. Takođe, komponuje muziku i za klasične i džez orkestre, kojima ponekad i diriguje.

 

Dina Rizvić je diplomirala na prestižnoj muzičkoj akademiji na Berkliju u Americi, na odseku za Savremenu kompoziciju i produkciju. Sarađivala je sa poznatim umetnicima, dirigentima i ansamblima. Neki od njih su Boško Petrović, Josipa Lisac, Alan Bjelinski, Jaž orkestar HRT i mnogi drugi.

 

Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji, osnovan 1954. godine. Sarađivao je sa zvezdama svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

 

Dugi niz godina, orkestar su predvodili istaknuti dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

 

Big-Bend-RTS

Big Bend RTS

 

Tokom rada orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja: na Džez Festivalu u Juan Les Pins 1960. godine osvojio je prvu nagradu.

 

Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom. Big Bend je ostvario brojne studijske albume, kao i trajne snimke za Zvučni arhiv Radio Beograda.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište