fbpx

header

Danas se obeležava Svetski dan igre

Širom planete se 39. put obeležiti Svetski dan igre.

 

Svetski dan igre tradicionalno se obeležava 29. aprila u celom svetu. Ove godine pored dodele nagrade „Terpsihora” srpskim umetnicima, koja je zakazana za 29. april u 13 sati u muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, praznik igre biće obeležen brojnim događajima, kako je najavio koreograf Aleksandar Ilić.

 

Između ostalog, održaće se i gala koncert „Praznik igre”, koji je posvećen plesu, radosti stvaranja igre kao i svim ljubiteljima pokreta, a čije finale će biti obeleženo izvođenjem drugog čina „Labudovog jezera” na sceni zemunskog „Madlenijanuma”, u petak uveče od 20 sati. Izvešće ga studenti Instituta za umetničku igru i članovi kompanije „Balet mladih”.

 

O opstanku umetnosti, pozorišnih scena, predstava, igre u svetu poljuljanom novom kovid „normalnošću“ u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije svoje mišljenje iznela je i Sanja Ninković, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Naime, Svetski dan igre Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije obeležiće se dodelom dodelom Nagrade Terpsihora na sceni „Raša Plaović“ NP. Laureat 10. Terpsihore je solistkinja Baleta NP Olga Olćan, dok je Specijalnu pohvalu dobila Jovana Grujić, apsolventkinja Instituta za umetničku igru.

 

U poruci povodom Svetskog dana igre Fridman Fogel, kome je ove godine pripala čast da se obrati svojoj velikoj umetničkoj porodici, ističe da se „nikada u novijoj istoriji igračka umetnička zajednica nije bila pred takvim zajedničkim izazovom“, zbog čega je „potrebno da ostane motivisana i da pronađeo svoj razlog za postojanje“.

 

Solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Sanja Ninković pozvala je kolege da uprkos problemima i neizvesnosti „nastave da služe uzvišenoj igri, da iznova otkrivaju njenu suštinu i da vole je kroz svoj talenat, rad, disciplinu, kreativnost, potrebu i neodustajanje“.

 

Ona je kao laureat Nagrade „Ohrabrenje“ Festivala koreografskih minijatura u dve sezone postavila dva celovečernja baleta, a 2020. bila je prvi dobitnik Nagrade „Veruj u sebe“ Beogradskog festivala igre.

 

Svetski savet umetničke igre, kao deo Međunarodnog pozorišnog instituta pri Unesku, 1982. ustanovio je 29. april za Svetski dan igre. Reč je o datumu rođenja čuvenog francuskog umetnika Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre. Nover je bio umetnički hrabra i kreativna ličnost, čije su ideje značajno uticale na unapređenje umetnosti igre u celini. Zalagao za poštovanje individualnosti igrača i ekspresiju u igri, borio se protiv stereotipa i staromodne koreografije – insistirao na povezanosti kostima, dekora i svetla sa koreografijom i sadržajem na sceni, dok je razvoju scenske šminke doprineo borbom za ukidanje maske.

 

Nagrada Terpsihora dodeljuje se isključivo domaćim umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre. Кako je najavljeno, svečanom uručenju nagrade u NP prisustvovaće uprava nacionalnog teatra i članovi žirija, kojim je za ovogodišnju nagradu i specijalnu pohvalu Terpsihora predsedavao Miloš Cile Mitić, šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice. Očekuje se da će se putem video-linka dodeli Terpsihore priključe i predstavnici umetničkih kuća i strukovnih udruženja iz Slovenije, Bugarske, Makednije, BiH, Hrvatske, Crne Gore.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište