fbpx

header

Da li poništeni glasovi na Evroviziji utiču na Konstraktin plasman?

Konstrakta

Iako se „Pesma Evrovizije 2022“ završila pre nekoliko dana, intrige i skandali ne prestaju. Vest da je stručni žiri iz čak šest zemalja varao prilikom glasanja u drugoj polufinalnoj večeri, zabrinuo je evrovizijske ljubitelje širom Evrope, pa i one u Srbiji.

 

Mnogi su se uplašili kako će novonastala situacija uticati na plasman naše Ane Đurić Konstrakte, jer je predstavnica Srbije učestvovala u drugoj polufinalnoj večeri, ali nije bilo razloga za paniku.

 

Poništeni su glasovi žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je Evropska radiodifuzna unija utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja.

 

Nesaglasnost s obrascem glasanja ogleda se u činjenici da je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu Evrosonga, kao i kod žirija Nemačke, Velike Britanije i Španije, koji su takođe glasali tokom druge takmičarske večeri.

 

Četiri zemlje bile su čak rangirane među poslednjih šest, te EBU ocenjuje da je takva količina neregularnosti bez presedana.

 

EBU je zbog toga rešio da ukloni glasove žirija šest zemalja i zameni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

 

 

Da li zbir glasova utiče na Konstraktin plasman?

 

Prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodeljeno 14 poena.

 

Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima u polufinalu zauzela deveto mesto kod žirija, drugo mesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mestu.

 

 

Crna Gora o skandalu na Evroviziji

 

Odmah nakon objave o neregularnosti glasova, Crna Gora, koja je nam je dala maksimalan broj glasova i kada je stručni žiri u pitanju, oglasila se o skandalu.

 

– Radi se isključivo o pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o proverenim informacijama – navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima RTCG.

 

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište