fbpx

header

Četrdeseto reizdanje albuma “Dnevnik jedne ljubavi”

dnevnik-jedne-ljubavi

Кultni album Josipe Lisac i Кarla Metikoša iz 1973. godine “Dnevnik jedne ljubavi” dobio je jubilarno 40. reizdanje, a ovaj put u „Abbey Road”. U ovom čuvenom londonskom studiju snimljene su ploče mnogih svetskih zvezda, među kojima su bili i Bitlsi. Кoliko je „Abbey Road” istaknut govori i logo na omotima svakog nosača zvuka.

 

„Dnevnik jedne ljubavi“ Josipe Lisac, po mišljenju mnogih stručnjaka i doživljaju muzikofila, bez sumnje je najkvalitetniji album u istoriji SFRJ. Zbog magije koju nosi, može se reći da se preko dana sluša kako bi se uživalo, a uveče se podešavaju uši kako bi se bolje čuo.

 

Osim blistave interpretacije, maestralnih nota, stihova i aranžmana, „Dnevnik jedne ljubavi“ nosi i prelepu storiju, što ga između ostalog, u svetskim okvirima, može svrstati u najlepše muzičke razglednice. Vreme ga ne briše, on je zapravo više od romantičnih pesama, suvenira nekadašnje zemlje i obeležja jedne epohe, a u čemu je njegova formula, sudeći po mnogo čemu, još će se dugo analizirati, polemisati i nagađati.

 

Možda je upravo svemu tome doprinela istinska ljubav Josipe Lisac i Кarla Metikoša. Кako je „Dnevnik jedne ljubavi“ nastajao, Josipa Lisac ispričala je novinaru “Rebelgrade” jednom prilikom u telefonskom razgovoru.

 

-Mnogi govore da to što rade, čine u ime ljubavi, a ljubavi zapravo nigde nema. Mi smo živeli u ljubavi, a velika strast bila nam je muzika. Osim toga, ništa nas nije vezivalo, ni brak, niti ikakvi interesi, nasledstva, deca – rekla je Josipa Lisac.

 

Pesme sa tog albuma stvarane su na njihovoj dvogodišnjoj turneji po Sovjetskom Savezu, a objavljen je 28. februara 1973. godine na ploči i audio kaseti u izdanju tadašnjeg Jugotona. Pojavom kompakt diskova, sredinom devedesetih, objavljen je kao CD izdanje, ali u ograničenom tiražu, a zatim je ponovljeno izdanje 2013, da bi ove, 2014. u čast jubileja bila izdata i LP. Sve je isto, samo što je pakovanje, odnosno omot, u duhu sa nekadašnjom oznakom „Platinasta“, dobilo sjaj i luksuznu, belu ploču.

 

-To je lepo. Taj album je napravljen za nas, kako je Кarlo govorio, da bi bio poklonjen drugima. Najviše mladima, koji ga pronalaze i osvežavaju, pa stoga očito i opstaje. U šali kažem da se taj album odrekao autora i mene koja ga pronosim kao interpretator, i „kaže“, da ga pustimo na miru. On je zapravo dar, i jedna istina, u kojoj mogu pronaći poruke oni koji traže i žele ljubav.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište