fbpx

header

BG filharmonija pod dirigentskom palicom Mažene Diakun

Mažena-Diakun-koncert-2022

Beogradska filharmonija predstavlja dve mlade zvezde, dirigentkinju Maženu Diakun i virtuoza na violini Sergeja Hačatrjana. Uzbudljiv tandem će zajedno sa orkestrom izvesti raskošni repertoar od Debisija, Bruha, do Štrausa.

 

Bg filharmonija nastavlja sa predstavljanjem autentičnih, nagrađivanih i veoma traženih muzičara na svetskoj koncertnoj sceni. Domaća publika će neke imati priliku da čuje prvi put.

 

Mažena-Diakun-koncert-2022

Foto: M. Đoković

 

S posebnom pažnjom na ženske dirigentske snage, orkestar nastupa sa mladom polјskom dirigentkinjom impresivne karijere. Mažena Diakun se predstavlja sa popularnim, raznovrsnim i interpretativno zahtevnim koncertnim programom. U njegovom središtu je nastup jermenskog violiniste Sergeja Hačatrjana.

 

Sergey-Khachatryan-Mažena-Diakun-koncert-2022

Foto: Promo

 

Pobednik takmičenja Jan Sibelijus i Kralјica Elizabeta, izvešće jedno od omilјenih ostvarenja iz literature namenjene ovom instrumentu. To je emocionalno nabijeni i tehnički zahtevni Koncert za violinu br. 1 Maksa Bruha. Neće biti uzbudljiva samo njegova interpretacija, već i prilika da se čuje instrument na kome Sergej svira. Instrument je Gvarnerijeva violina Isaji iz 1740. godine, koju je dobio na pozajmicu od muzičke fondacije Nipon.

 

Publiku u petak očekuje zanosni repertoar u tumačenju Mažene Diakun. Od prelivanja boja muzičkog impresionizma Debisijevog „Preluda za popodne jednog fauna“, do Štrausovog bogatog slikanja prirode u simfonijskoj poemi „Iz Italije“.

Mažena-Diakun-koncert-2022

Foto: M. Đoković

 

Brojni ljubitelji italijanskih lepota, putovaće zajedno sa Filharmonijom kroz ovu kompoziciju koja donosi atmosferu letnjeg pejzaža Rima okupanog suncem posmatranog iz Vile d’Este u Tivoliju, do radosnih zvukova Napulja i narodnog veselja kroz pesmu „Funiculi, funicula“.

 

Koncert je zakazan za petak, 29. april, na Kolarcu sa početkom od 20 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište