fbpx

header

BG filharmonija pod dirigentskom palicom Mažene Diakun

Mažena-Diakun-koncert-2022

Beogradska filharmonija predstavlja dve mlade zvezde, dirigentkinju Maženu Diakun i virtuoza na violini Sergeja Hačatrjana. Uzbudljiv tandem će zajedno sa orkestrom izvesti raskošni repertoar od Debisija, Bruha, do Štrausa.

 

Bg filharmonija nastavlja sa predstavljanjem autentičnih, nagrađivanih i veoma traženih muzičara na svetskoj koncertnoj sceni. Domaća publika će neke imati priliku da čuje prvi put.

 

Mažena-Diakun-koncert-2022

Foto: M. Đoković

 

S posebnom pažnjom na ženske dirigentske snage, orkestar nastupa sa mladom polјskom dirigentkinjom impresivne karijere. Mažena Diakun se predstavlja sa popularnim, raznovrsnim i interpretativno zahtevnim koncertnim programom. U njegovom središtu je nastup jermenskog violiniste Sergeja Hačatrjana.

 

Sergey-Khachatryan-Mažena-Diakun-koncert-2022

Foto: Promo

 

Pobednik takmičenja Jan Sibelijus i Kralјica Elizabeta, izvešće jedno od omilјenih ostvarenja iz literature namenjene ovom instrumentu. To je emocionalno nabijeni i tehnički zahtevni Koncert za violinu br. 1 Maksa Bruha. Neće biti uzbudljiva samo njegova interpretacija, već i prilika da se čuje instrument na kome Sergej svira. Instrument je Gvarnerijeva violina Isaji iz 1740. godine, koju je dobio na pozajmicu od muzičke fondacije Nipon.

 

Publiku u petak očekuje zanosni repertoar u tumačenju Mažene Diakun. Od prelivanja boja muzičkog impresionizma Debisijevog „Preluda za popodne jednog fauna“, do Štrausovog bogatog slikanja prirode u simfonijskoj poemi „Iz Italije“.

Mažena-Diakun-koncert-2022

Foto: M. Đoković

 

Brojni ljubitelji italijanskih lepota, putovaće zajedno sa Filharmonijom kroz ovu kompoziciju koja donosi atmosferu letnjeg pejzaža Rima okupanog suncem posmatranog iz Vile d’Este u Tivoliju, do radosnih zvukova Napulja i narodnog veselja kroz pesmu „Funiculi, funicula“.

 

Koncert je zakazan za petak, 29. april, na Kolarcu sa početkom od 20 časova.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište