fbpx

header

Betoven maraton u Dortmundu i Novom Sadu

beogradska-filharmonija-betoven-maraton-2022

Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i Dortmundska filharmonija održaće „Betoven maraton“. Prvi je u Dortmundu 19. juna, a u Novom Sadu je 26. juna u okviru programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture.

 

– Jedan dirigent, dva evropska grada, dva orkestra, devet simfonija i ukupno deset koncerata kulminiraće grandioznim finalom na Petrovaradinskoj tvrđavi. Biće to sa više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na otvorenom – saopštila je Beogradska filharmonija.

 

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike podrazumeva da će u jednom danu, od jutra do večeri Betovenove simfonije upravom Felca, naizmenično izvoditi Beogradska i Dortmundska filharmonija.

 

– Deveta simfonija pod otvorenim nebom, biće poklon publici koju će oba orkestra izvesti zajedničkim snagama. U čuvenoj „Odi radosti” pridružuje im se Slovački filharmonijski hor i solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork – kažu iz Filharmonije.

 

Felc je rekao da mu stvarajući „Betoven maraton“ glavni motiv nije bilo takmičenje u izdržljivosti „u smislu sviračkog poduhvata ko može više“. Motiv je bio u osećanju, jedinstvenom iskustvu, kao i mentalnom i fizičkom doživljaju veličanstvenog napretka Betovenovog genijalnog uma, od njegove prve do poslednje simfonije.

 

– Pored toga, publici ćemo preneti poruku humanosti, harmonije i radosti u stvaranju muzike svirača različitih nacija. To je ogroman doprinos i veoma važan gest nas umetnika u ovim teškim vremenima – istakao je Felc.

 

U okviru programa u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, za koji se kupuju ulaznice, Dortmundska filharmonija će izvoditi Simfoniju br. 1 i Simfoniju br. 2 (10.00), kao i Simfoniju br. 5 i Simfoniju br. 6 (15.00). Beogradska filharmonija će izvoditi Simfoniju br. 3 i Simfoniju br. 4 (12.30) i Simfoniju br. 7 i Simfoniju br. 8 (17.30).

 

Besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi iste večeri ima simbolični početak u 20.22 sata. Tada će biti izvedena Betovenova Simfonija br. 9.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište