fbpx

header

Betoven maraton u Dortmundu i Novom Sadu

beogradska-filharmonija-betoven-maraton-2022

Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i Dortmundska filharmonija održaće „Betoven maraton“. Prvi je u Dortmundu 19. juna, a u Novom Sadu je 26. juna u okviru programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture.

 

– Jedan dirigent, dva evropska grada, dva orkestra, devet simfonija i ukupno deset koncerata kulminiraće grandioznim finalom na Petrovaradinskoj tvrđavi. Biće to sa više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na otvorenom – saopštila je Beogradska filharmonija.

 

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike podrazumeva da će u jednom danu, od jutra do večeri Betovenove simfonije upravom Felca, naizmenično izvoditi Beogradska i Dortmundska filharmonija.

 

– Deveta simfonija pod otvorenim nebom, biće poklon publici koju će oba orkestra izvesti zajedničkim snagama. U čuvenoj „Odi radosti” pridružuje im se Slovački filharmonijski hor i solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork – kažu iz Filharmonije.

 

Felc je rekao da mu stvarajući „Betoven maraton“ glavni motiv nije bilo takmičenje u izdržljivosti „u smislu sviračkog poduhvata ko može više“. Motiv je bio u osećanju, jedinstvenom iskustvu, kao i mentalnom i fizičkom doživljaju veličanstvenog napretka Betovenovog genijalnog uma, od njegove prve do poslednje simfonije.

 

– Pored toga, publici ćemo preneti poruku humanosti, harmonije i radosti u stvaranju muzike svirača različitih nacija. To je ogroman doprinos i veoma važan gest nas umetnika u ovim teškim vremenima – istakao je Felc.

 

U okviru programa u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, za koji se kupuju ulaznice, Dortmundska filharmonija će izvoditi Simfoniju br. 1 i Simfoniju br. 2 (10.00), kao i Simfoniju br. 5 i Simfoniju br. 6 (15.00). Beogradska filharmonija će izvoditi Simfoniju br. 3 i Simfoniju br. 4 (12.30) i Simfoniju br. 7 i Simfoniju br. 8 (17.30).

 

Besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi iste večeri ima simbolični početak u 20.22 sata. Tada će biti izvedena Betovenova Simfonija br. 9.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada
radionica-fotografije-2022
Besplatna radionica fotografije za mlade
ensh-niko-nikolic-kvaka-22
Ensh + Niko Nikolić koncertom u Kvaka 22
Thrift-Market-kvaka-22-2022
Treći Thrift Market u prostoru Kvaka 22
nft-miodrag-pejakovic-it-2022
IT inženjer Migabajt objašnjava kako do zarade od NFT

Pozorište