fbpx

header

Beogradsko proleće: Ovo su muzičari i kompozicije koje ćemo slušati

beogradsko-prolece-festival-2022

Objavljeni su nazivi kompozicija za „Beogradsko proleće“ koje su odabrane za takmičarski deo ove manifestacije. Njih će izvesti Toni Cetinski, Bojana Stamenov, Željko Vasić, Filip Žmaher, Bojan Marović i mnogi drugi umetnici.

 

Tako će 29. aprila u Beogradu svoje kompozicije premijerno predstaviti 18 poznatih srpskih i regionalnih muzičara. Toni Cetinski će se predstaviti pesmom „Čuvam ljubav“ na muziku Amila Loja, koji potpisuje i tekst sa Cetinskim. Zatim tu je Željko Vasić sa numerom „Kompanjero“ autora Predraga Marića (muzika i tekst) i duet Bojana Stamenov i Marko Tolja „Kada kažeš ljubav“ po tekstu Uroša Teofilovića i prema muzici Andree Paunović.

 

Pevać Boris Režak će se predstaviti sa naslovom „Lastavica“ autorke Bebe Balašević, Kristijan Rahimovski će premijerno pevati „Vjetar u jedra“ čije stihove i muziku potpisuje sa Dušanom Bačićem. Numeru „Plakaćeš“ otpevaće Mirza Selimović, dok je Maja Sar kompletan autor pesme „Ljubav“.

 

Dejan Najdanović Najda, poznat kao pevač grupa „Smak“ i „Generacija 5“, predstaviće autorsku kompoziciju „Posle tebe“.

 

Pop pevać Bojan Marović će publici prezentovati svoju numeru „Živim za nas“ za koju je napisao tekst i muziku sa Dušanom Alagićem.

 

Filip Žmaher vraća se sa najnovijom pesmom „Oprosti mi“ na muziku i tekst Vladimira Markovića. U selekciji takmičara su i izvođač Lukijan Ivanović kao autor muzike sa stihovima Adrijane Cvijetić, Lado Leskovar sa kompozicijom „Beograd ti i ja“, Jasna Gospić sa svojim delom „Beli grad“, Igor Simić sa svojom pesmom „Požuri“.

 

 

Pop pevačica Saška Janković biće izvođač svoje numere „Tirkiz“ za koju je napisala tekst, pesmu „Život“ će pevati Davor Jovanović kao kompletan autor, Bojana Mašković će nastupiti sa naslovom „Nismo svi isti“ prema svom tekstu i muzici Aleksandra Filipovića.

 

Poznati glumac i pesnik Boris Pingović će debitovati sa kompletnom svojom kompozicijom „Život“.

 

Festival zabavne i pop muzike „Beogradsko proleće“ biće održan 29. aprila u Kombank Dvorani. Na ovom mestu je festival i osnovan pre više od šest decenija, tačnije u Domu sindikata. Jednostavno je logičan izbor bio da se tradicija nastavi u istom prostoru.

 

Igor Stanković, direktor ove ustanove, istakao je da se konačno približava dan kada će se ovaj festival održati nakon 26 godina pauze. Stanković je podsetio da je jedino kompozitor Vojkan Borisavljević realizovao u međuvremenu u istom prostoru uspešne pokušaje festivala. Njemu u čast se održava novo izdanje te tradicionalne manifestacije.

 

– Mnogi će sa setom dočekati naš festival u novom ruhu. Biće to uvod u novi osvit života festivala posle dve teške i turobne godine pandemije. Nadamo se i da će ova svetska kriza sa Ukrajinom u vreme kada budemo imali festival 29. aprila biti takođe daleka prošlost i ružan san – rekao je Stanković i najavio da će RTS emitovati direktan prenos te noći.

 

Branko Klanšček, umetnički direktor festivala, poznati muzički producent i menadžer, otkrio je da je tročlana selekciona komisija imala veoma težak zadatak. Biralo se između 18 kompozicija od preko 300 poslatih pesama. Tročlanu komisiju čine Ana Rogljić, Marko Ðorđević, Marko Spalević.

 

 

Sve numere će se izvoditi uživo, ne na matricu, u pratnji Revijalnog orkestra RTS, koji čini blizu 50 muzičara. Nagrada publike se određuje putem sms poruka. Novčani iznosi su 300 hiljada, 200 hiljada i 100 hiljada dinara za prva tri mesta.

 

Pokojni kompozitor Vojkan Borisavljević oživeo je ovaj festival 2009, 2010. i 2014. godine. Tada je imao drugi naziv „Proleće u Beogradu“, a održavao se u dvorani Doma sindikata.

 

Na festivalu „Beogradsko proleće“ će 29. aprila biti izvedeno 18 kompozicija. One će se takmičiti u sledećim kategorijama: Najbolja kompozicija, Najbolji tekst pesme, Najbolji aranžman i Najbolja interpretacija, uz spomenutu Nagradu publike.

 

Specijalnu nagradu će dodeliti medij Naxi radio. Selekciona komisija donela je odluke većinom glasova. Umetnički savet imenuje Stručni žiri koji čine predsednik i četiri člana, čija imena će tek biti otkrivena. Prodaja karata za festival kao budući spektakl kreće sledeće nedelje.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište