fbpx

header

Bassomania slavi 30. rođendan, a ovo je program dešavanja

Ukupno četiri decembarska dana u Beogradu biće posvećena muziciranju na kontrabasu, na specifičnom, intrigantnom i nesvakidašnjem festivalu Bassomania, koji se ove godine održava jubilarni 30. put.

Od 9. do 12. decembra zamišljen je susret profesionalaca i ljubitelja kontrabasa, a Bassomania je jedan od najcenjenijih regionalnih, ali i evropskih festivala, organizovan u saradnji Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakulteta muzičke umetnosti i katedre za gudačke instrumente.

Zvezda vodilja festivala bila je da priušti muziciranje ovog instumenta, koji je retko kada u prvom planu, međutim, solistički koncerti vremenom su se pretvorili u festival kontrabasa i kontrobasista.

 

Iako se uglavnom izvodi klasični repertoar za kontrabas, Bassomania nije žanrovski ograničena, pa se na festivalu neretko mogu čuti džez i popularne numere.

 

Pred beogradskom publikom na 30. Bassomaniji naći će se Kvartet kontrabasa, koji čine regionalni umetnici koji sarađuju dugi niz godina, a u goste dolazi i trenutno najtraženiji i najpopularniji mladi kontrabasista na svetu – Roman Potkolo (Slovačka), koji će nastupiti uz pratnju pijaniste Dušana Egerića.

 

Ove godine pružena je i šansa mnogim studentima, koji će imati tu čast da u renomiranoj sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu zatvore ovogodišnji festival.

 

 

30. Bassomania – program

Četvrtak, 9. decembar 2021. (19.00)
Svečana koncertna dvorana Hrišćanske adventističke crkve (Radoslava Grujića 4)
Koncert: Kvartet 4 i po kontrabasa: Zoran Marković, Jošt Lampret, Ljubinko Lazić, Slobodan Gerić i kao specijalni gost: Roman Patkolo (Slovačka)
Program: Albinoni, Bah, Mokranjac, Čajkovski, Mancini, Brkljačić, Štraus

Petak, 10. decembar 2021. (17.00)
Sala Fakulteta muzičke umetnosti (Kralja Milana 50)
Promocija monografije i dvostrukog kompakt diska „30. Bassomania“
Govore: prof. dr um. Slobodan Gerić (šef Katedre za gudačke instrumente FMU), prof. dr Gordana Karan (Prodekan za nauku i rukovodilac Centra za izdavačku delatnost FMU) i specijalni gosti promocije.
Nastupaju: Kvartet kontrabasa (Zoran Marković, Stefan Fuks, Ljubinko Lazić, Slobodan Gerić) – Ivan Brkljačić: „Komad u ružičastom (a la Henry Mancini)“; Slobodan Gerić, kontrabas i Ognjen Popović, klarinet – Morton Guld: „Benny’s gig“ i „Calypso Serenade“

Petak, 10. decembar 2021. (19.00)
Studentski kulturni centar (Kralja Milana 48)
Koncert: Roman Patkolo, kontrabas (Slovačka) i Dusan Egerić, klavir
Program: Albinoni, Pjacola, Bize

Subota, 11. decembar 2021. (19.00)
Sala Beogradske filharmonije (Studentski trg 11)
Monodrama „Kontrabas“
Nastupa: Đorđe Kreća
Režija: Vladan Đurković

Nedelja, 12. decembar 2021. (16.00)
Svečana sala FMU (Kralja Milana 50)
Koncerta đaka i studenata kontrabasa

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište