fbpx

header

Bassomania slavi 30. rođendan, a ovo je program dešavanja

Ukupno četiri decembarska dana u Beogradu biće posvećena muziciranju na kontrabasu, na specifičnom, intrigantnom i nesvakidašnjem festivalu Bassomania, koji se ove godine održava jubilarni 30. put.

Od 9. do 12. decembra zamišljen je susret profesionalaca i ljubitelja kontrabasa, a Bassomania je jedan od najcenjenijih regionalnih, ali i evropskih festivala, organizovan u saradnji Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakulteta muzičke umetnosti i katedre za gudačke instrumente.

Zvezda vodilja festivala bila je da priušti muziciranje ovog instumenta, koji je retko kada u prvom planu, međutim, solistički koncerti vremenom su se pretvorili u festival kontrabasa i kontrobasista.

 

Iako se uglavnom izvodi klasični repertoar za kontrabas, Bassomania nije žanrovski ograničena, pa se na festivalu neretko mogu čuti džez i popularne numere.

 

Pred beogradskom publikom na 30. Bassomaniji naći će se Kvartet kontrabasa, koji čine regionalni umetnici koji sarađuju dugi niz godina, a u goste dolazi i trenutno najtraženiji i najpopularniji mladi kontrabasista na svetu – Roman Potkolo (Slovačka), koji će nastupiti uz pratnju pijaniste Dušana Egerića.

 

Ove godine pružena je i šansa mnogim studentima, koji će imati tu čast da u renomiranoj sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu zatvore ovogodišnji festival.

 

 

30. Bassomania – program

Četvrtak, 9. decembar 2021. (19.00)
Svečana koncertna dvorana Hrišćanske adventističke crkve (Radoslava Grujića 4)
Koncert: Kvartet 4 i po kontrabasa: Zoran Marković, Jošt Lampret, Ljubinko Lazić, Slobodan Gerić i kao specijalni gost: Roman Patkolo (Slovačka)
Program: Albinoni, Bah, Mokranjac, Čajkovski, Mancini, Brkljačić, Štraus

Petak, 10. decembar 2021. (17.00)
Sala Fakulteta muzičke umetnosti (Kralja Milana 50)
Promocija monografije i dvostrukog kompakt diska „30. Bassomania“
Govore: prof. dr um. Slobodan Gerić (šef Katedre za gudačke instrumente FMU), prof. dr Gordana Karan (Prodekan za nauku i rukovodilac Centra za izdavačku delatnost FMU) i specijalni gosti promocije.
Nastupaju: Kvartet kontrabasa (Zoran Marković, Stefan Fuks, Ljubinko Lazić, Slobodan Gerić) – Ivan Brkljačić: „Komad u ružičastom (a la Henry Mancini)“; Slobodan Gerić, kontrabas i Ognjen Popović, klarinet – Morton Guld: „Benny’s gig“ i „Calypso Serenade“

Petak, 10. decembar 2021. (19.00)
Studentski kulturni centar (Kralja Milana 48)
Koncert: Roman Patkolo, kontrabas (Slovačka) i Dusan Egerić, klavir
Program: Albinoni, Pjacola, Bize

Subota, 11. decembar 2021. (19.00)
Sala Beogradske filharmonije (Studentski trg 11)
Monodrama „Kontrabas“
Nastupa: Đorđe Kreća
Režija: Vladan Đurković

Nedelja, 12. decembar 2021. (16.00)
Svečana sala FMU (Kralja Milana 50)
Koncerta đaka i studenata kontrabasa

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište